АКЦЕНТ

Прем’єр пообіцяв, що уряд та місцева влада будуть поступово поліпшувати систему відпочинку під час літніх канікул

Минаємо прохідний пункт і ознайомлюємося із графіком роботи дитячого оздоровчого комплексу «Дніпро» в селищі Козин Обухівського району на Київщині, куди Микола Азаров приїхав, щоб на власні очі побачити рівень підготовки закладу до літнього сезону.  Тут на видноті і окремі вимоги до батьків майбутніх відпочивальників. Найголовніше, що їм забороняється привозити чадам солодкі газовані напої, квас, соки, свіжі ягоди та фрукти. До цього «чорного» списку входять і вироби з шоколаду, торти, тістечка, піца, чіпси, сухарики, горішки, кукурудзяні палички, м’ясні та ковбасні вироби, молочні й кисломолочні продукти. Це, мовляв, необхідний крок для запобігання шлунково-кишковим захворюванням та отруєнням.

Микола Азаров зауважив, що дитячі табори перевірятиме й надалі. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

За іронією долі, чую від однієї з працівниць табору, що за встановленою державою нормою дитина може з’їсти раз на день лише 100 грамів фруктів та випити півлітра молока. Потім вона приєднується до групи, яка звітує главі уряду про виконану роботу, і я маю кілька хвилин на вивчення генерального плану території площею 5,6 гектара. Серед ялинок, сосен, лип, кленів та яблунь є спортивний та баскетбольний майданчики, стадіон, їдальня, сауна з двома басейнами, 11 літніх будиночків, готельний та п’ять дитячих спальних комплексів. У кожному з них є кімнати з п’ятьма, чотирма, трьома та двома ліжками та по три душові кабінки (на блок).

Серед зелених алей стоять стенди з вивішеними світлинами про будні  дітлахів. Алеї виводять журналістів до Будинку творчості, звідки і вийшов Прем’єр після огляду.

Микола Азаров зустрічає журналістів словами: «Нам необхідна надзвичайно серйозна підтримка таких дитячих закладів, щоб вони могли піднятися на новий рівень, який відповідає сучасним вимогам. Років 50 тому це був чудовий табір, але зараз уже життя змінилося, тому я поставив завдання уряду в цілому планомірно піднімати рівень і відновлювати систему дитячого відпочинку».

Окремо Міністерство соціальної політики разом із профспілковими організаціями, галузевими міністерствами проаналізує, що можна зробити, аби в наступному році краще підготуватися до дитячого літнього відпочинку і надавати якісніші послуги.

Також глава уряду зазначив, що в поточному році до літнього відпочинку підготовлено майже 20 тисяч дитячих таборів. Однак переважна кількість з них — денного відпочинку. «Нам потрібно зробити велику роботу для відновлення системи, яка колись функціонувала. За останні 20 років велика кількість дитячих баз втратила свою функцію через брак фінансування», — наголосив він та пообіцяв, що позапланові перевірки готовності відпочинкових закладів до прийому дітей він проводитиме й надалі.

До слова, 15 травня уряд прийняв Концепцію державної цільової соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих оздоровчих закладів до 2017 року. Згідно з нею в 2013 році працюватимуть 17 912 дитячих закладів. Ще 18 закладів, які минулого року не працювали, відновлять свою роботу. Цьогоріч влада планує оздоровити 64 765 дітей, позбавлених батьківського піклування, 434 287 — з багатодітних та малозабезпечених сімей, 147 167 — постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Забезпечать відпочинком також 42 593 дитини-інваліда, 950 дітей, чиї батьки загинули під час виконання службових обов’язків і 263 712 дітей працівників агропромислового комплексу.

У держбюджеті на 2013 рік для оздоровлення та відпочинку дітей передбачено 506 мільйонів 176 тисяч гривень. Фінансове забезпечення оздоровчої кампанії з обласного та місцевого бюджетів становитиме 584 мільйони 438 тисяч гривень. А позабюджетних коштів буде залучено близько мільярда 276 мільйонів 552 тисячі гривень.