ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд поставив завдання: не прогаяти оптимальні строки жнивування
й не втратити вирощений врожай

Цього разу міністри зібралися не у звичному для себе Будинку уряду, а у Клубі Кабміну. Спричинено це було ремонтними роботами у приміщенні на вулиці Грушевського. Втім, самим урядовцям це не створило жодних проблем. На відміну від журналістів, котрим, за влучним висловом прес-секретаря Прем’єр-міністра Віталія Лук’яненка, довелося працювати у польових умовах, адже прес-центр клубу виявився дещо затісним для такої кількості представників мас-медіа. 

Більше м’яса — менше молока

Поки глава уряду Микола Азаров перебуває у відпустці, керував роботою зібрання перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.  Він одразу ж висловив невдоволення темпами приросту сільгоспвиробництва. 3,5% проти минулорічних 4,5 є тривожним сигналом для уряду.

Причини там убачають у погіршенні кормової бази, що призводить до скорочення поголів’я великої рогатої худоби. Таким чином зростання обсягів реалізації м’яса обертається скороченням виробництва молочної продукції. Особливо ця тенденція стосується приватних господарств сільського населення.

Окремо Андрій Клюєв зупинився на темі збирання ранніх зернових. Рясні дощі поліпшили стан посівів, що дає підстави розраховувати на вищий від попередніх підрахунків урожай. «Загальний обсяг жнивування у зазначеній групі зернових становить 12,4 млн гектарів, з них на пшеницю припадає 6,8 млн», — уточнив урядовець. На його думку, нині слід не прогаяти оптимальні строки і не втратити вирощений врожай.

У зв’язку з цим Мінагрополітики, Мінекономрозвитку, Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації дістали кілька важливих доручень. По-перше, сприяти сільгосптоваровиробникам у отриманні кредитів для проведення польових робіт 2011 року. По-друге, забезпечити постачання сільгосптоваровиробникам пально-мастильних матеріалів та мінеральних добрив за ціною виробника. По-третє, вжити заходів з оптимізації структури посівних площ сільськогосподарських культур, починаючи з осінньої сівби поточного року, з урахуванням потреб внутрішнього продовольчого ринку. І, по-четверте, забезпечити постійний моніторинг та уточнення регіональних балансів попиту та пропозиції на основні види сільськогосподарської продукції.

Зростання й уповільнення

Було підбито й підсумки роботи промисловості у січні-травні, порівнявши темпи її розвитку з аналогічним минулорічним періодом. Загальне зростання галузі зафіксовано на рівні 8,5%. Позитивну динаміку показують металургійна, хімічна, машинобудівна промисловості. Тут темпи зростання взагалі сягають від 8,8 до 22,5%.

На думку урядовця, це сталося завдяки не лише кон’юнктурі ринку, а й підвищенню споживчого попиту й купівельної спроможності населення. Так, роздрібний товарообіг зріс на 15,5%, а обсяг грошової маси — на 6,4%.  Проте Андрій Клюєв звернув увагу присутніх і на тенденції уповільнення темпів і навіть скорочення обсягів виробництва. Йдеться про кондитерську, молочну, лікеро-горілчану галузі, виробництво коксу і нафтопродуктів, тканин і одягу, побутових холодильників і поліграфії.

Тому центральним і місцевим органам влади дано завдання не лише ретельно проаналізувати ситуацію і вжити відповідних заходів, а й докладно поінформувати Кабінет Міністрів про виконання цього доручення.

Зима не за горами

Постійну увагу уряд приділяє і стану житлово-комунального господарства й підготовці до наступного опалювального сезону. Керівників відповідних структур вкотре зорієнтовано на дотримання графіків підготовки об’єктів ЖКГ до осінньо-зимового періоду й дотримання платіжної дисципліни.

Слід своєчасно провести й завершити ремонти енергетичного обладнання, тепломереж, подбати про створення оптимальних запасів палива. Місцевим органам влади та особисто їх керівникам доручено узяти під особливий контроль підготовку комунальної сфери до холодів.

Наступної п’ятниці Андрій Клюєв пообіцяв провести спеціальну селекторну нараду з регіонами, присвячену цій темі.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Грузії про повітряне сполучення та відповідний проект розпорядження Кабінету Міністрів України (проект Закону);
  • Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про  затвердження Державної цільової соціальної програми розвитку в Україні спортивної та туристичної інфраструктури у 2011—2022 роках (постанова Кабінету Міністрів);
  • Деякі питання нормування втрат і витрат ресурсів на підприємствах, які виробляють комунальні послуги з централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення і централізованого опалення (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про  затвердження плану першочергових заходів щодо інтеграції України до Європейського Союзу на 2011 рік (розпорядження уряду);
  • Деякі питання вдосконалення формування тарифів на послуги з тепло-, водопостачання та водовідведення (розпорядження уряду).