ЗАВОРУШЕННЯ

У британській столиці групи молодиків громлять і підпалюють магазини

Усе почалося з акції протесту, яку спричинило вбивство 29-річного жителя Лондона Марка Даггана. Його застрелив поліцейський, який внаслідок інциденту отримав поранення. При цьому, як зазначили у поліції, першим вистрелила саме молода людина.      

Подія сталася 4 серпня, а в суботу кілька сотень протестувальників зібралися біля поліцейської дільниці в лондонському районі Тоттенхем. За 20 хвилин акція протесту набула агресивного характеру, і на місце події було надіслано додаткові сили правоохоронців.  

У бік поліцейських машин і будівлі полетіли каміння та пляшки із запалювальною сумішшю. Внаслідок цього було підпалено двоповерховий автобус і кілька автомобілів, а також багатоквартирний житловий дім, передає Бі-Бі-Сі.   За інформацією лондонської «швидкої допомоги», амбулаторну медичну допомогу було надано 10 постраждалим, а ще дев’ять осіб відвезли до лікарні. Загалом поранення зазнали 26 співробітників поліції та троє місцевих жителів. У Тоттенхемі поліція здійснила 45 арештів, однак заворушення перекинулися на інші райони Лондона.   

Дикунський шопінг завдав власникам магазинів мільйонних збитків. Фото з сайту news.nswap.info

Так, в ніч на понеділок погроми охопили район Брікстон, що на півдні британської столиці. Було підпалено магазин взуття, а кілька крамниць, що розташовані поруч, пограбовано. За словами поліції, організаторами є групи молоді. Зокрема, повідомляться, що група з 200 підлітків, які займалися мародерством, намагалися  догнати поліцейського на одній з вулиць Брікстона.           

Крім того, у різних районах Лондона було здійснено ще кілька нападів на поліцейських та пошкоджено автомобілі правоохоронців. Зокрема, в районі Уолтем Форест, що на сході Лондона, на трьох стражів порядку наїхав автомобіль, коли ті намагалися здійснити арешт. Безладдя почалося й у північному районі Енфільд – там зафіксовано кілька підпалів, а також у самісінькому центрі Лондона. Так, на Оксфорд-сіркус 50 підлітків громили магазини. За повідомленнями журналістів, основною мішенню банд молодиків є магазини мобільних телефонів.       

«Ми маємо справу зі складною ситуацією. Джерела насилля і мародерства спалахують у різних районах міста», — заявила представник Скотланд-ярду Крістін Джоус. Однак найскладніша ситуація зберігається у Тоттенхемі, деякі квартали якого на момент написання матеріалу було оточено поліцією.    

Зокрема, очевидці повідомляли про те, що натовп мародерів розбив вітрини низки магазинів неподалік станції метро «Тоттенхем Хейл» та розграбував виставлені товари. До магазинів під’їжджали як дорослі, так і підлітки і заповнювали товарами багажники своїх автомобілів. «Інші люди приходили пішки, наповнювали електроприладами візочки та забирали їх із собою», — розповіла місцева жителька.  

Лондонська поліція розпочала масштабну операцію з розслідування масового безладдя.