ДІАЛОГ

У рамках днів британського бізнесу в Україні глава уряду поспілкувався з представниками компаній Сполученого Королівства

За останні 15 років британський бізнес інвестував в економіку України понад 2 млрд фунтів стерлінгів. У нас працює понад 100 потужних та відомих у світі британських компаній, тому відвертий діалог з владою має посприяти досягненню взаємовигідних результатів. Прем'єр-міністр Микола Азаров підкреслив, що традиційні зустрічі з бізнесом і проводяться саме для того, аби почути критичні зауваження. Він зазначив, що в цілому знає про позитиви та негативи, тому хотів почути конкретні запитання та оцінки.

Як зазначив посол Великобританії в Україні Роберт Лі Тернер, мета зустрічі - знайти шляхи покращення інвестиційного клімату та ведення бізнесу в нашій країні. І хоча за останні півроку в Україні стабілізувалася макроекономічна ситуація, відновлено діалог з МВФ, вдосконалено закон про держзакупівлі, розпочато автоматичне відшкодування ПДВ, ще залишаються проблемні моменти. Вони стосуються рівня корупції, недосконалої роботи податкової, митниці, судової системи. Ці аспекти спонукають інвесторів замислитися: а чи варто вести бізнес в Україні?

Утім, найдетальніше Микола Азаров відповів на запитання про перспективи створення Зони вільної торгівлі з Євросоюзом, і чи готова Україна поступитися проблемними позиціями, 90% яких вже узгоджено. Однак залишаються 2-3 моменти, де компромісу досягти ще не вдалося. Найголовніший з них - доступ вітчизняної сільгосппродукції на європейські ринки. Нині позиція ЄС така, що у разі підписання угоди 500-мільйонний ринок Європи буде фактично зачинений для продукції вітчизняного АПК.

Прем'єр-міністр зазначив, що квоти, які пропонується встановити на нашу сільгосппродукцію (наприклад на зерно -20 тис. тонн, свинину - 1,5 тис. тонн, птицю - 1 тис. тонн), просто смішні. Він заявив, що Україна готова піти на компроміс: якщо ЄС хоче квот, ми підемо назустріч, однак за умови встановлення перехідного періоду з поступовим збільшенням квотування і значного збільшення рівня стартових квот. Наприклад, початковий рівень квот на зерно - 200 тис. тонн, через два роки - 250 тис. тонн, через 5 - 300 тис. тонн, через сім - 1 млн тис. тонн, а через 10 років повне скасування обмежень. Микола Азаров зауважив, що це приблизне бачення картини, але за подібних умов перспектива створення ЗВТ є. Водночас представники ЄС мають чіткий мандат, і за столом переговорів стоять мертво на позиції "квота, квота, квота". Глава уряду ще раз наголосив: Україна зайняла гнучку позицію і готова до пошуку компромісу, однак на сміхотворні квоти ми не підемо.

Крім цього питання, було обговорено проблемні аспекти судової системи та паливно-енергетичного сектору. Щодо встановлення в країні верховенства права Прем'єр зазначив: уряд разом з правоохоронними органами робить все, аби викорінити корупцію у судах. Однак це справа не одного дня. Він також звернувся до присутніх - якщо є конкретні факти корупційних діянь, звертатися до Генпрокуратури та Вищої ради юстиції. Крім того, одне з озвучених запитань, як сказав глава уряду, навело його на думку про необхідність створення при Кабінеті Міністрів антирейдерської комісії на рівні віце-прем'єра.

Стосовно можливості впровадження мита на імпорт нафтопродуктів Микола Азаров зауважив, що у зв'язку із зростанням світових цін на нафту це питання не на часі, адже тоді ціни на пальне підскочать щонайменше на півтори гривні. За його словами, зараз головне завдання - запустити на повну потужність вітчизняні нафтопереробні заводи. Також Прем'єр-міністр пообіцяв всебічну підтримку компаніям, які планують зайнятися розвідкою та видобутком природного та сланцевого газу.