ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Відсутність чітко роз’ясненої позиції будь-якого високопосадовця розглядатиметься як серйозний службовий недолік  

Будь-які перетворення в державі, особливо глибинні реформи, суспільство сприймає неоднозначно. Іноді це пов’язано із прорахунками тих, хто готував важливі законопроекти, які так чи інакше вплинуть на життя кожної людини. Однак головна проблема — брак зворотного зв’язку між владою та громадськістю. Рішення, які приймаються, не підкріплені системною роз’яснювальною політикою. 

Внаслідок цього люди просто не розуміють, що пропонує влада і який буде результат. Нерозуміння виливається в акції протесту, що де в чому дестабілізують ситуацію у країні. Натомість у часи, коли держава виходить із кризи, а світова економіка на порозі чергової рецесії, Україні потрібна стабільність та консолідоване суспільство. Аби цього досягти, урядовці, посадовці всіх рівнів і державні установи мають налагодити постійний чесний діалог із людьми.

У такий спосіб довіру громадян влада ніколи не здобуде. Фото УНІАН

Людей треба слухати

Днями Прем’єр-міністр Микола Азаров зустрічався з керівниками популярних Інтернет-проектів. Ішлося про нові форми комунікації між владою та громадськістю у період впровадження реформ. Основні пропозиції та ідеї Микола Азаров озвучив урядовцям.

Передусім треба знайти оптимальний баланс між реформами та стабільністю у суспільстві. «Ми його шукаємо щодня, в кожному рішенні, яке приймаємо. Ось це і треба пояснювати, доносити до людей. Дуже багато проблем у нас виникає через те, що нас не чують, не розуміють, або відповідальні керівники взагалі відмовчуються чи роблять не те. А для того, щоб твої дії розуміли, є тільки один спосіб: постійно вести чесний діалог з нашими людьми», — наголосив Прем’єр-міністр.

Головною проблемою у відносинах влади та суспільства Микола Азаров назвав відсутність довіри. Проблема не нова, адже за 20 років незалежності дистанція між можновладцями та людьми постійно зростала. «Я як керівник уряду розумію, що хоч би яка була історія такої драматичної дистанції між владою і народом, нині це наша проблема, і нам її треба розв’язувати. На цьому постійно наголошує Президент України», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Вкрай важливо вести чітку роз’яснювальну роботу напередодні впровадження будь-якої реформи. На жаль, іноді відповідальні посадовці цього не роблять. Як приклад Микола Азаров навів перетворення в системі освіти. «Навіть вельми підготовлені люди не можуть розібратися, які зміни пропонуються, в чому стратегічний задум реформ і що вони дадуть кожному, в кого є діти, онуки. Сайт МОН не роз’яснює політики в галузі, а дезорієнтує громадян», — дещо обурився глава уряду.

Він звернувся до профільного міністра Дмитра Табачника, аби той долучив до інформаційної підтримки реформи фахівців у галузі комунікацій. А громадян у потребі перетворень переконував чесною й доступною позицією. «Допоможіть вивільнити творчу енергію людей з активною життєвою позицією, яка зараз часто йде в протести, на конструктивну роботу. І це стосується всіх членів уряду», — наголосив Прем’єр-міністр.

Микола Азаров поставив вимогу, аби уряд, кожен міністр і керівник відомства зробив змістовний діалог з громадськістю системою. Адже формальними звітами про засідання громадських рад і участю в політичних ток-шоу збудувати «міст солідарності» для перетворення країни неможливо.

Не ховатися за парканом

Довіра з’явиться, коли людина, послухавши міністра по телевізору, відчинить вікно і побачить те, про що той говорив. «Діалог із людьми — це складна, довга, постійна робота. Але це наш посадовий обов’язок. Тому вимагаю: звертайтесь до людей. Говоріть правду про реальний стан речей. Активізуйте зустрічі з громадськими організаціями. Особисто — підкреслюю», — заявив Микола Азаров, попередивши: відсутність чітко роз’ясненої позиції міністра, високопосадовця чи певної державної установи розглядатиметься як серйозний службовий недолік.

Крім того, Прем’єр-міністра обурює відсутність реакції членів уряду на вигадки або відверту брехню: «Всі свідки, як було запущено свідому провокацію: мовляв, закон про державні гарантії виконання рішень судів скасовує пільги чорнобильцям, афганцям та іншим. І всім відомо, на який протест це підбурило людей. Парканом від цієї проблеми не відгородишся».

Лише після акцій протесту проведено переговори з організаціями чорнобильців та афганців. Результатом стало підписання меморандуму про спільну роботу з удосконалення соціального захисту вразливих верств населення. «Люди почули, переконалися, що жодного пункту соціального захисту не буде зменшено порівняно з минулими роками. Навпаки, в 2012 році буде і далі зростати прожитковий мінімум для осіб, що належать до основних соціальних і демографічних груп населення, мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком. Те саме стосується чорнобильських пенсій, медичного обслуговування і лікування, забезпечення інвалідів протезами тощо», — повідомив Прем’єр-міністр.

Це свідчить, що в найскладніших ситуаціях завдяки відвертому діалогу можна знайти компроміс і не доводити ситуацію до протестів. У цьому питанні уряд має бути єдиною і солідарною командою: «Ніяк інакше, бо в команді є персональна відповідальність. І хто цього не розуміє, може скласти повноваження», — вважає Прем’єр. 

«Стратегія ситості»

Укотре увагу акцентовано на ситуації в аграрному секторі. Міністрові аграрної політики та продовольства, міністру економічного розвитку та торгівлі та міністрові фінансів доручено внести пропозиції про довготермінову продовольчу стратегію держави. «З одного боку, існує об’єктивна світова тенденція до подорожчання продовольства. З іншого — циклічна закономірність попиту і пропозиції, коливання цін на зерно і циклічність урожайних і неврожайних років. Усе це відомо, і все це треба врахувати у стратегії, головна мета якої — аби Україна стала стабільним виробником продовольства для внутрішнього і зовнішніх ринків», — зазначив Микола Азаров.

Ішлося й про створення потужностей зберігання продовольства, які гарантовано компенсують циклічність сільгоспвиробництва. Цю проблему можна розв’язати. Цього року розпочато масштабне будівництво овочесховищ і оптових ринків. Хоча це тільки початок великої програми, але вперше за роки незалежності в Україні збудовано сховищ на 300 тис. тонн продукції. «І вже зараз упевнено можна сказати, що сезонні дефіцити нам не загрожують. За умови нормальної роботи сільгоспвиробників», — наголосив Прем’єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • 3 Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Азербайджанської Республіки про заходи, які стосуються розвитку співробітництва в сфері транспортування нафти територією України та проект відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України (проект Закону);
  • 3 Про енергетичну ефективність житлових та громадських будівель (проект Закону);
  • 3 Про внесення зміни до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини (постанова Кабінету Міністрів);
  • 3 Про проведення Першого всеукраїнського загального сільськогосподарського перепису (розпорядження уряду);
  • 3 Про заходи щодо підготовки та відзначення у 2011 році 67-ї річниці визволення України від фашистських загарбників (розпорядження уряду).