ВИГОДА

Підписаною угодою про вільну торгівлю в СНД
Прем’єр сподівається поліпшити торговельний баланс країни

Засідання економічного прес-клубу, проведене Миколою Азаровим, на цей раз було присвячене двом темам: підписанню угоди про створення зони вільної торгівлі з країнами Співдружності Незалежних Держав та завершенню переговорного процесу про підписання такої угоди з Європейським Союзом.

Прем’єр переконував учасників заходу, що підписання угоди про ЗВТ в рамках СНД трактується некоректно. «Кажуть, раз ви підписали цю угоду, значить, рухаєтеся в Азію. Та нічого подібного: ми як були в центрі Європи, так там і залишаємося, просто українські товари рухатимуться вільніше».

Глава уряду назвав підписаний договір «проривом» у відносинах України та країн Співдружності, бо їх ринок перспективний для збуту товарів вітчизняного виробництва. «Виграш для України — колосальний. Це для нас реальна можливість поліпшити торговельні баланси», — аргументував свою позицію Прем’єр.

Однак він застеріг: не можна в жодному разі протиставляти ЗВТ з СНД і Європейським Союзом. «Скажу тільки, що переговори перебувають у завершальній стадії, практично всі спірні питання врегульовані, залишилися певні моменти, які, думаю, відшліфуються, але договір уже готовий до підписання», — сказав Прем’єр, додавши, що тепер слово лише за Європейським Союзом. А позиція нашої держави у розрізі цього питання залишається незмінною: Україні не робиться жодних поступок, натомість здійснюється взаємовигідний доступ на ринки наших країн.

У свою чергу головний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАНУ Володимир Сіденко зауважив, що підписання кількох регіональних угод про створення ЗВТ — нормальна світова практика. «Абсолютна більшість країн-членів СОТ мають одночасно по кілька таких угод, а окремі країни, на кшталт Мексики — понад десяток», — підкреслив він.

До того ж, на думку експерта, у прагненні України підписати угоди про зону вільної торгівлі одночасно з різними партнерами нічого незвичайного немає: «Суперечності між вільною торгівлею з СНД і ЄС відсутні, якщо йдеться про те, що ці договори підписуються на принципах СОТ. Тому такий курс вписується у світові тенденції», — передає слова посадовця Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.