Президент Петро Порошенко високо цінує підтримку Радою ЄС на рівні міністрів закордонних справ мирного плану як «головного шансу для деескалації». Глава держави висловив переконання, що висновки, викладені впливовою міжнародною організацією за результатами засідання, присвяченого обговоренню українських питань, сприятимуть якнайшвидшому врегулюванню ситуації на сході країни (йдеться про ухвалення Радою ЄС на рівні міністрів закордонних справ комюніке за результатами засідання в Люксембурзі).

Також Петро Порошенко сподівається, що Росія дослухається до рекомендацій Ради міністрів ЄС щодо підтримки мирного плану і вживатиме ефективних заходів для припинення потоку бойовиків, зброї та техніки через кордон в Україну, а відтак застосує свій вплив на сепаратистів для зупинки насильства та складення зброї.

«Маю надію, що Росія сприятиме виводу військ та утримається від подальшого накопичення військ біля кордону України», — цитує слова Президента його прес-служба.

Міністри ЄС закликали всі сторони «домовитися про припинення вогню задля якнайшвидшої стабілізації ситуації і створення необхідних умов для імплементації мирного плану Петра Порошенка. Нагадали й про можливість «цільових заходів» Єврокомісії та країн-членів у разі, якщо ситуація на сході України цього потребуватиме.

Окрім того, Рада ЄС висловила сподівання, що цього тижня буде підписано Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. «ЄС переконаний, що угода надасть поштовх для політичних та економічних реформ, які сприятимуть зміцненню верховенства права й економічному зростанню України», — йдеться в тексті-висновку.

Позитивно оцінили міністри ЄС виконання Україною першого етапу Плану дій щодо лібералізації візового режиму та повідомили про рішення розпочати роботу в рамках другого етапу.

До речі, на висновки Ради ЄС щодо українського питання відреагувало заявою й вітчизняне зовнішньополітичне відомство. «Європейський Союз вкотре підтвердив солідарність з Україною, ухваливши низку важливих рішень. Важливо, що держави-члени ЄС врахували позицію нашої держави, висловлену міністром закордонних справ, якого вперше в історії відносин між Україною та ЄС було запрошено до участі у подібному засіданні, — повідомляє прес-служба МЗС. — За підсумками дискусії Європейський Союз безумовно підтримав мирний план Президента Петра Порошенка, який створює основу для поступової деескалації та врегулювання ситуації на сході».

МЗС сподівається, що Росія зверне увагу на одностайний заклик держав-членів ЄС щодо дієвої підтримки мирного плану, а також скасує дозвіл Ради Федерації Федеральних Зборів РФ від 1 березня цього року на використання збройних сил на території України.

Свідченням рішучих намірів ЄС домогтися виконання мирного плану Президента в МЗС називають готовність до подальшого розширення санкцій проти РФ у разі відсутності дієвих кроків Москви на деескалацію ситуації.

Вітчизняне зовнішньополітичне відомство також вдячне за послідовну позицію ЄС щодо рішучого засудження та невизнання незаконної анексії Криму. Предметним підтвердженням цієї позиції вважає ухвалене за підсумками засідання рішення про заборону імпорту до ЄС товарів, вироблених у Криму, за винятком тих, чиє українське походження підтвердять уповноважені органи України.

«Безпрецедентно важливе рішення Ради ЄС щодо започаткування Місії ЄС в Україні в рамках спільної політики безпеки і оборони, що сприятиме розбудові спроможностей України у здійсненні реформи сектору цивільної безпеки та верховенства права. Міністерство сподівається на швидке розгортання Місії ЄС, яка доповнить відповідні зусилля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, що вже діє в Україні. — йдеться в заяві. — Міністерство закордонних справ вітає рішення Ради про підтримку рекомендації Європейської комісії про перехід України до виконання завершальної фази Плану дій з візової лібералізації. Це рішення — важливе визнання прогресу, досягнутого українською стороною останнім часом, на шляху наближення до запровадження безвізового режиму поїздок громадян України до ЄС. У цьому контексті підтверджуємо відданість уряду України ефективній роботі в рамках імплементаційної фази, якість якої Європейська комісія оцінить вже восени цього року».

Відділ новин
 «Урядового кур’єра»