РЕФОРМА

Якість комунальних послуг та ціни на них контролюватиме новий орган

Базовою складовою реформи галузі житлово-комунального господарства стане Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг, яка буде ефективним інструментом контролю якості та цін. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку та торгівлі Андрій Клюєв, коментуючи указ Президента про створення комісії.

«Те, що нова влада взялася за реформу ЖКГ — показово. Адже стан цієї галузі миттєво відбивається на щоденній якості життя, умовах побуту всіх 45 млн громадян», — підкреслив урядовець.

За його словами, попередня влада не змогла цього зробити, хоча декларувала це протягом тривалого часу. «Ми послідовно демонструємо готовність впроваджувати найбільш необхідні та складні реформи. Реформа ЖКГ мала всі шанси стати найбільш непопулярною. Тому не випадково попереднім урядом її було відкладено в «довгу шухляду». Завдяки ретельному, але рішучому підходу нової влади, ця реформа стає реальністю», — наголосив Андрій Клюєв.

Він підкреслив, що саме з реформи сфери ЖКГ починається модернізація країни. «Але місцева влада та громадяни повинні чітко розуміти, що лише за їхньої активної участі, разом ми зможемо створити комфортні умови для життя в нашій країні», - заявив перший віце-прем’єр.

Нагадаємо, 8 липня Президент Віктор Янукович своїм указом створив Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України. Згідно з документом, комісія встановлюватиме тарифи на комунальні послуги відповідно до порядків формування таких тарифів і процедур їх встановлення, затверджених Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ), до прийняття комісією нормативно-правових актів з питань формування та встановлення тарифів на комунальні послуги.

Також Нацкомісія здійснюватиме контроль за дотриманням суб’єктами господарювання умов і правил здійснення певних видів діяльності у сфері теплопостачання та централізованого водопостачання і водовідведення, передбачених ліцензіями, виданими в установленому порядку до утворення комісії, а також форм звітності, затверджених НКРЕ, до прийняття нормативно-правових актів з питань статистичної звітності.

Кабмін у місячний термін має забезпечити розробку проекту положення про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг, затвердити граничну чисельність працівників комісії з урахуванням зменшення граничної чисельності працівників НКРЕ, вирішити питання матеріально-технічного та іншого забезпечення діяльності комісії тощо.

Як повідомляє прес-служба першого віце-прем’єра, днями на селекторній нараді за участю представників міністерств і відомств та керівників усіх регіонів Андрій Клюєв доручив главам облдержадміністрацій при роботі над проектами місцевих бюджетів звернути особливу увагу на фінансування ЖКГ. Він запевнив, що особисто перевірятиме наявність на місцях чітких планів з модернізації цього сектору на наступний рік.

Також Андрій Клюєв доручив керівникам усіх регіонів до кінця серпня втілити в життя всі документи, які було напрацьовано урядовою робочою групою з проведення реформи у житлово-комунальному господарстві — рішення Кабінету Міністрів і законодавчі акти, прийняті Верховною Радою.