НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

Прем’єр закликав співвітчизників надавати допомогу тим,  хто її потребує

Прем’єр-міністр вимагає краще рятувати людей від переохолодження. Передусім завдання глави уряду стосується запобігання переохолодженням людей із так званих груп ризику. Микола Азаров доручив Міністерству внутрішніх справ забезпечити надання допомоги громадянам, які потрапили у скрутні ситуації та можуть потерпіти від морозів.

Так, працівники патрульно-постової служби та дільничні інспектори міліції повинні шляхом постійних обходів і обстеження території, профілактики неблагополучних сімей виявляти таких людей і надавати їм допомогу, доставляючи до пунктів обігріву, або повідомляти про них відповідні служби. Соцпрацівники Мінсоцполітики додатково обійдуть домівки одиноких та безпомічних громадян, які можуть потребувати допомоги за сильних холодів.

Нині в Україні функціонує 3265 пунктів обігріву на період морозів. Найближчим часом, за даними Міністерства надзвичайних ситуацій,  планується розгорнути ще 96. Щоб зігрітися та поїсти гарячого, до них уже звернулося від 27 січня понад 85 тисяч людей. Тільки за останню добу — більш як 10 тис. громадян.

Миска гарячої страви збереже не одне життя. Фото УНІАН

В Україні знов очікується істотне похолодання, морози посиляться до -28ОС вночі, повідомляє департамент інформації та комунікацій із громадськістю Секретаріату Кабміну. 11—13 лютого у північних, західних та центральних областях можна чекати повторення низьких температур, зафіксованих 1—3 лютого. За прогнозами, у цих регіонах температура знизиться вночі до -27-30ОС, місцями навіть нижче.

За останню декаду зі скаргами на переохолодження чи обмороження до лікувальних закладів України звернулися 2600 осіб. Із них майже 2 тисячі було госпіталізовано. Померло 135 людей. Попередньо причиною їхньої смерті могло стати переохолодження, хоч остаточний висновок буде зроблено за результатами проведення судово-медичної експертизи.

Зрозуміло, низькі температури загрожують здоров’ю громадян. За холодної погоди підвищується рівень травматизму. Людина, скажімо, з переломом не завжди може вчасно отримати допомогу, особливо якщо вона перебуває в безлюдних місцях. Непоодинокі випадки, коли обморожуються ті, хто зловживав алкоголем. Нерідко трапляється так, що людині просто стає зле на вулиці через проблеми із серцем, однак за низьких температур така проблема відразу ж ускладнюється переохолодженням.

Тож головне при сильних морозах — виявити небайдужість і солідарність, вчасно надати допомогу тим,  хто її потребує. Зателефонувати та викликати допомогу можна за номерами спецслужб 101, 102, 103 — всі вони зобов’язані прийняти такий виклик.

У разі потреби можна звернутися по допомогу до чергового МНС: (044) 247-32-11. Для оперативного реагування на звернення громадян по допомогу при Центральному урядовому штабі відкрито цілодобову багатоканальну лінію зв’язку за номером 256-60-90. Крім того, працює Урядовий контактний центр за телефоном 0-800-507-309.

Занотуйте адреси пунктів обігріву http://www. mns.gov.ua/news/20364.html  поряд із місцями, де ви буваєте. Це може допомогти вам або комусь із співгромадян!

Відділ новин  
«Урядового кур’єра»

ДОВІДКА «УК»

Черговий МНС —  (044) 247-32-11.

Багатоканальна лінія Центрального урядового штабу — 256-60-90.

Урядовий контактний центр — 0-800-507-309