НОВОБУДОВА

Завдання звести цього року півтори тисячі кілометрів доріг  видається цілком реальним

Новозбудовану ділянку в обхід селища міського типу Бабанка Черкаської області міжнародної автодороги Стрий — Тернопіль — Кіровоград — Знам’янка відкрив учора Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Будівництво цієї ділянки планували розпочати ще у 2007 році, однак у 2008 — 2009 роках роботи було призупинено. «Торік вони практично розпочалися, і ось зараз менше ніж за рік вони завершилися», — констатував глава уряду. Виконано значний обсяг робіт: зведено понад 1 млн кубометрів земляного полотна, побудовано стометровий міст через річку Ревуха, транспортний тунель зі збірних металевих конструкцій завдовжки 80 м, 4 автобусні зупинки й 4 км металевої бар’єрної огорожі. 

Введення в експлуатацію об’їзної дороги дасть змогу спрямувати близько 6 тисяч автомобілів на добу в обхід селища Бабанка. Крім того, ця ділянка завдовжки 7,8 км дасть змогу розв’язати проблему транспортних заторів у селищі, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.     

Загалом цього року  в Україні необхідно побудувати 1500 км доріг. «У сфері дорожнього будівництва перед нами поставлено великі завдання, і ми бачимо дорожнє будівництво як один з механізмів прискореного розвитку країни», — наголосив Микола Азаров.

Фінансування цієї сфери сприяє розвиткові виробництва в суміжних галузях економіки. І наступного року темпи дорожнього будівництва в Україні повинні нарощуватися. За словами Прем’єра, обсяги будівництва доріг можуть зрости до 2 — 4 тисяч км.

У ході брифінгу Микола Азаров торкнувся також актуальних аспектів  життя країни. Скажімо, питання обмеження максимального розміру пенсій при проведенні пенсійної реформи він вважає не ключовим: «Питання про обмеження пенсій, тим, у кого вона перевищує 10 прожиткових мінімумів, тобто більш як 7800 грн, звісно важливе. Але мені, відверто кажучи, не дуже зрозуміло, коли засоби масової інформації навколо цього питання намагаються зробити якусь політику. Я керуюся, перш за все, економічними реаліями».

Він відзначив, що при проведенні пенсійної реформи має працювати принцип соціальної справедливості і розрив між максимальними і мінімальними пенсіями не повинен бути великим. Глава уряду навів приклад того, що за часів СРСР коефіцієнт мінімальних і максимальних пенсій становив 1 до 5. «Корінь пенсійної проблеми полягає не в цьому. І це, якщо за ієрархією проблем розставляти, — це проблема, яка стосується 14 тисяч пенсіонерів. Це проблема не 14 мільйонів пенсіонерів навіть. Тому я б хотів, аби засоби масової інформації дивилися в корінь і доносили суть проблеми до наших людей. Ось на одному боці 14 мільйонів пенсіонерів, на другому — якісь 14 тисяч. У чому суть проблеми? У тому, щоб зробити пенсію для 14 мільйонів людей гідною», — наголосив Прем’єр.

А урядовий варіант змін до Податкового кодексу, що стосується спрощеної системи оподаткування, він вважає компромісним і таким, що не вимагає змін, повідомляє УНІАН.

Не обійшов він теми власного видобутку нафти, обсяги якого за десять років можуть сягти 7 — 8 млн тонн. Для цього зараз ведеться розвідка, триває процес укладання договорів. Прем’єр відзначив: якщо Україна видобуватиме власної нафти на рівні третини потреби, то це впливатиме на її вартість в Україні. «І то ми повинні видобувати нафту так, аби вона була дешевшою за російську або арабську. Якщо будемо дорогу нафту самі видобувати, що ми від цього одержимо?» — слушно запитав керівник уряду.