ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Учора уряд ухвалив проект головного фінансового документа країни на наступний рік.
Сьогодні його буде подано до Верховної Ради

Разом із кошторисом було розглянуто і в цілому схвалено Державну програму соціально-економічного розвитку на 2012 та основних напрямків розвитку на 2013—2014 роки.

Синхронність розгляду та прийняття цих важливих для подальшого життя країни рішень зумовлена прагненням не лише розробити, а й утілити зрозумілий практичний дороговказ усьому суспільству: куди і яким чином рухатиметься Україна в осяжній перспективі.

За словами Прем’єр-міністра Миколи Азарова, уряд визначається із власною програмою дій, закладаючи, водночас, конкретні бюджетні ресурси під її реалізацію на кілька наступних років. Цим самим демонструється передбачувана й виважена економічна політика зростання, яка багато в чому спирається на внутрішній ринок і власні можливості.

На відміну від попередніх років, нині бюджетний процес розпочався вчасно і організовано. 

До зими тягнути  не стали

Микола Азаров згадав 2010 рік, коли бюджет приймався у квітні; і 2011, коли документ ухвалили мало не напередодні нового року. Перший з них можна вважати антикризовим бюджетом виживання, другий — бюджетом стабілізації.

Новий же проект, за характеристикою глави уряду, є бюджетом пріоритетного розвитку внутрішнього ринку і стимулювання прогресу в регіонах. «Це бюджет соціального розвитку і створення нових робочих місць. Це бюджет підтримки вітчизняного виробника в ключових галузях промисловості, сільського і житлово-комунального господарства, будівництва», — уточнив Микола Азаров.

На чому ж базується головний кошторис нашої держави? В уряді вважають, що забезпечити зростання валового внутрішнього продукту на 5,5% та скорочення бюджетного дефіциту до 2,5% є абсолютно посильним завданням. На думку керівника Кабміну, ці позиції є гарантією стійкості фінансової системи за будь-якого сценарію, запропонованого світовою економікою. Оскільки чутки й прогнози щодо другої хвилі кризи досі не вщухають. У цьому й полягає перша причина жорсткого обмеження бюджетного дефіциту, певної «аскетичності» національної економічної політики.

Другим аспектом є нагальна потреба зменшення боргового ярма, в якому незалежна держава просто не може існувати. Торік і цьогоріч уряд змушений був робити зовнішні запозичення, аби повертати борги попередників. «Лише з 2012 року Україна розпочинає абсолютне скорочення державного боргу», — оптимістично заявив Микола Азаров.

Ще одним чинником вимушеної економії є вартість газу, яка за останні півроку підскочила майже вдвічі. А саме блакитне паливо на 90% визначає собівартість мінеральних добрив, на 20% — хліба, на 80%  — теплопостачання. Що дорожчий газ, то більше ми з вами змушені сплачувати за харчі, ЖКГ тощо.

З одного боку, уряд прагне справедливого перегляду чинних газових угод. З іншого — робить наголос на інноваційній моделі розвитку країни, коли не газ визначатиме економічні перспективи. «Якщо енергоресурси дорожчають, треба скорочувати їх споживання, — цілком слушно вважає Микола Азаров. — Тому всі можливості й кошти в бюджеті —2012 і в подальшому до 2014 року ми спрямовуємо на фінансування програм енергозбереження та енергоефективності».

Безпрецедентними назвав глава уряду кошти, які заплановано виділити на інноваційні проекти. Їх засновано на базі нещодавно ухваленої Програми розвитку внутрішнього виробництва до 2015 року, яка є складовою вже згаданої Програми соціально-економічного розвитку до 2014 року.

На інвестиційні витрати Зведеного бюджету вперше спрямовується близько 5% ВВП, або понад 75 млрд грн прямого бюджетного інвестування і стимулювання кредитної підтримки реального сектору економіки. Ще 17,3 млрд грн передбачено на фінансування аналогічних регіональних програм.

Особливі надії уряд покладає на те, що наступного року повною мірою запрацюють норми Податкового кодексу. Згідно з ними, ставка податку на прибуток зменшиться з 32 до 21%. Микола Азаров запевнив у продовженні «податкових канікул» зі сплати податку на прибуток для новостворених і малих підприємств. Діятимуть і додаткові преференції та пільги для суднобудівної, літакобудівної, легкої промисловості, машинобудування, агропромислового комплексу, готельного бізнесу тощо.

«В цілому реалізація положень Податкового кодексу дасть бізнесу додатковий інвестиційний ресурс близько 47 млрд грн, — продовжив Прем’єр-міністр. — У результаті ми очікуємо зростання прибутку підприємств на 16,7%». Таким чином, надійне зростання економіки і доходів людей вдасться, як переконують в уряді, забезпечити без вмикання друкарського верстата.

Наступного року зарплата хірурга вищої категорії зросте на 861 гривню. Фото Володимира ЗАЇКИ

З пенсіями проблем не буде

Окремо Прем’єр-міністр зупинився на соціальних гарантіях і підвищенні наших з вами доходів, що є визначальним чинником стабільності внутрішнього ринку. Йдеться про поетапне збільшення мінімальної платні й значне підвищення оплати праці у тих сферах, що є лакмусовим папірцем якості життя суспільства.

Так, на чверть зросте середньорічний розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС. З цього випливає, що «середня заробітна плата завідувача дошкільного навчального закладу у 2012 році проти минулого зросте на 847 гривень, або на 35%; вчителя вищої категорії загальноосвітнього навчального закладу — на 614 гривень, або на 25%, — навів урядові розрахунки Микола Азаров. — На третину зросте середня зарплата лікаря-хірурга вищої категорії у стаціонарі — на 861 гривню, дільничного лікаря-терапевта вищої категорії — на 704 гривні, а фельдшер вищої категорії отримуватиме більше на 540 гривень».

Окрім того, на 1,2 млрд грн збільшуються видатки бюджету для виплати всім педагогічним працівникам надбавки в розмірі 20% посадового окладу. Більше коштів буде виділено на оздоровлення медичних і фармацевтичних працівників державних і комунальних закладів, на допомогу сім’ям з дітьми, на компенсацію пільг за проїзд і субсидії на послуги ЖКГ. Спеціальними заходами уряд передбачає також збалансування Пенсійного фонду. «Тобто пенсії виплачуватимуться відповідно до норм чинного законодавства, своєчасно та в повному обсязі», — підкреслив Микола Азаров.

Врахували найскладніший варіант

По завершенні виступу глава уряду надав слово своєму першому заступнику Андрію Клюєву та міністру фінансів Федору Ярошенку, при цьому дозволивши журналістам залишитися у залі засідань і, так би мовити, з перших вуст ознайомитися з анонсованою Державною програмою економічного та соціального розвитку.

Документ створено за новою методологією: від соціально-економічного стану кожного регіону до конкретизації потенціалу держави в цілому. Наріжним каменем документа, за словами першого віце-прем’єра, стала така ідея: від стабілізації — до зміщення акцентів у бік перебудови економіки.

Україна повинна не лише закріпити свої традиційні переваги у металургійній промисловості, хімії, сільському господарстві, а й суттєво підвищити роль інноваційного, високотехнологічного сектору і робити це не у майбутньому, а вже зараз.

Наступного року актуальною залишається підтримка тих галузей, які мають потенціал для випуску продукції з високим ступенем доданої вартості та формують вищі технологічні уклади. Це — авіапром, ракетно-космічна галузь, машинобудування. При тому, що держава намагатиметься дедалі менше втручатися в економіку, ефект від реалізації програми очікується на рівні 6,5% реального зростання ВВП.    

Андрій Клюєв навів деякі цифри. Скажімо, приріст промислового виробництва заплановано на рівні  8,3%. Зокрема, у металургії, хімічній та легкій промисловості близько 5-6%, машинобудуванні до 20%. Валова аграрна продукція за всіма категоріями господарств обіцяє зрости на 5,1%; виробництво продуктів харчування  — на 7%. Удвічі більше приросту очікується досягти у роздрібному товарообігу. А індекс споживчих цін коливатиметься в межах 7,9%.

Для забезпечення таких темпів економічного зростання передбачено збільшення виробництва електроенергії, вугілля, видобутку природного газу та нафти на рівні від 1,5 до 4,3%.  Тут Андрій Клюєв підтвердив позицію Прем’єра щодо скорочення обсягів споживання газу в промисловості та ЖКГ на 3-4% щороку.

Загалом на фінансування заходів Програми буде використано майже 53,2 бюджетних млрд грн. На 6,5 млрд буде залучено кошти місцевих бюджетів за погодженням з органами місцевого самоврядування на засадах спільного фінансування регіонального соціально-економічного розвитку. А інвестиційний ресурс підприємств і організацій оцінюється не менш ніж 112 млрд грн.

А на брифінгу по завершенні урядового засідання Андрій Клюєв повідомив, що бюджет розраховано на основі курсу гривні до долара як 8 до 1. А от попри бажання переглянути газові контракти з Росією, у документі враховано найгірший варіант вартості блакитного палива: 414 — 416 доларів за тисячу кубометрів.  

Проекти Держбюджету і згаданої програми Верховна Рада планує розглянути наступного четверга. 

Приріст  за рахунок економіки

Як справжній фінансист Федір Ярошенко дуже докладно зупинився на всіх показниках майбутнього бюджету, для перерахунку яких у нас не вистачить окремої шпальти. Цікавою, на наш погляд, тезою є те, що нарощування надходжень до державної скарбниці передбачається здійснювати винятково за рахунок зростання економіки.

За інформацією міністра, мінімальна пенсія зросте в середньому на 10%, досягши до кінця 2012 року 869 грн. Є на що сподіватися при народженні дитини. При народженні першої держава виділятиме 28,83 тис. грн; другої — 57,66 тис. грн; за третю й кожну наступну дитину батьки отримуватимуть по 115,32 тис. грн.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ 

  •  Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для збереження та функціонування національної еталонної бази (постанова Кабінету Міністрів);
  •   Про  продовження проведення експерименту з упровадження методів непрямої оцінки доходів громадян для призначення соціальної допомоги (постанова Кабінету Міністрів);
  •   Про внесення зміни до пункту 3 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки впровадження Енергетичної стратегії України на період до 2030 року (постанова Кабінету Міністрів);
  •   Про підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Катар про повітряне сполучення (розпорядження уряду);
  •   Про  затвердження переліку платних адміністративних послуг, які надаються Державною податковою службою (розпорядження уряду);
  •   Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства на 2011 рік (розпорядження уряду).

Фото і відео матеріали взято з сайту kmu.gov.ua