ПРОТИСТОЯННЯ 

У Лівії триває запекла боротьба між повстанцями і провладними силами

Місцева влада, підконтрольна Муамару Каддафі, днями запропонувала 400 тисяч доларів тому, хто зможе видати ватажка повстанців, голову новоствореної Національної ради Мустафу Абдель Джаліля, якого на державному телебаченні називають лише агентом і шпигуном.

Водночас сам Каддафі заявляє, що бачить у діях опозиції слід Аль-Каїди, яка намагається взяти під контроль всю Північну Африку. Зокрема в інтерв'ю турецькій телекомпанії він зазначив: "Рішення Заходу оголосити лівійський повітряний простір вільним від перельотів свідчить лише про намір заволодіти нафтовими родовищами, а тому лівійці відстоюватимуть свою свободу зі зброєю в руках".

Інформація про те, що лідер Лівійської революції втік з країни одним зі своїх літаків, виявилася недостовірною, бо насправді польоти виконувалися військовими з метою знайти союзників. Зокрема у вівторок-середу влада відправила кількох високопосадових посланців у різні країни з проханням про допомогу, передовсім зброєю. Скажімо, сусідньому Єгипту таку пропозицію роблять в обмін на депортацію майже мільйона єгиптян, які працюють у Лівії.

Лівійські емісари Каддафі у четвер-п'ятницю зустрічатимуться також з представниками країн ЄС і НАТО у Брюсселі.

А доки на політичній орбіті демонструють майстерність компромісів і обмінюються словесними ударми, у країні триває справжня громадянська війна. Кількість жертв вимірюється сотнями. До речі, Каддафі, якого закликають якнайшвидше зректися влади і залишити країну, з олімпійським спокоєм заявляє, що у відставку не збирається, а має намір відразу після придушення заворушень прихильників опозиції здійснити низку візитів до європейських країн.