ПЕРЕГОВОРИ

Перший віце-прем'єр-міністр розповів про потенціал агропромислового комплексу

Вже наступного тижня український парламент планує приступити до розгляду пакету з восьми законопроектів стосовно виконання плану щодо спрощення візового режиму з Євросоюзом. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв на зустрічі в Києві з державним секретарем з питань ЄС МЗС Іспанії Дієго Лопесом Гаррідо. Український урядовець висловив упевненість, що в найкоротші терміни ці документи будуть ухвалені, і зауважив: ми значно активізували виконання плану щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

Україна - важливий партнер Євросоюзу в рамках Європейської політики сусідства, заявив Дієго Лопес Гаррідо, коментуючи останнє Комюніке Єврокомісії "Нова відповідь сусідству, що змінюється". Він зазначив, що ми є третьою країною за обсягами фінансування з боку ЄС після Марокко і Єгипту. "Нам здається, що Україна має чудове майбутнє", - сказав держсекретар з питань ЄС МЗС Іспанії.

Учасники зустрічі обговорили процес переговорів України і ЄС щодо створення зони вільної торгівлі, спрощення візового режиму, а також перспективи підписання Угоди про асоціацію. Іспанський дипломат висловив надію, що всі ці процеси будуть успішно завершені до кінця поточного року, повідомляє прес-служба першого віце-прем'єра.

Найбільш перспективним застосуванням для іспанських інвестицій в Україну є агропромисловий сектор. Андрій Клюєв уточнив, що сільське господарство має в Україні найбільший потенціал для розвитку. Особливо це стає зрозуміло в контексті прогнозів щодо розгортання світової продовольчої кризи. Він повідомив, що є величезні можливості з будівництва теплиць, овочесховищ, елеваторів, усіляких переробних виробництв. Зі свого боку, уряд зобов'язується створити для іспанських інвесторів сприятливий клімат. Перший заступник глави уряду повідомив, що українська влада активно веде процес дерегуляції економіки. Тільки у квітні поточного року парламент України ухвалив понад півтора десятка законопроектів стосовно спрощення умов для ведення бізнесу, до осені повністю буде розв'зано проблему повернення ПДВ. Уже прийнято нове антикорупційне законодавство, на осінь запланована реформа митниці - в парламенті розглядатиметься Митний кодекс. Андрій Клюєв підкреслив, що одним з найважливіших завдань є значне зменшення корупції в митних органах: "саме цього від нас чекають бізнесмени".

Вітчизняний урядовець повідомив, що влада докладає значних зусиль, аби витягти країну з ями, в яку Україну зіштовхнули невмілі дії влади попередньої. За його словами, тільки в цьому році ми змушені повернути боргів на 90 млрд грн. На його думку, однією з найважливіших проблем України залишається надзвичайно висока ціна на імпортований природний газ. Він висловив надію, що це питання вдасться вирішити за столом переговорів з російськими партнерами з урахуванням національних інтересів України.