ЗАВДАННЯ

Хороша ідея, прорив, підвищення ВВП — саме на цих напрямках повинні зосередити зусилля вітчизняні вчені

Просторий хол Національної філармонії звуками музики здивувати, мабуть, важко. А ось залишити приємні враження гостям — будь ласка.

Ними напередодні свого професійного свята стали провідні науковці та вчені України на чолі з президентом НАНУ Борисом Патоном.

М’які хвилі камерного квартету, передсвяткова метушня, вкриті білосніжними скатертинами довгі столи, акуратно розставлені на них фужери з іскристим напоєм — усе це створювало піднесений настрій не лише для винуватців свята, а й для численних гостей.

Коли з науковою пунктуальністю на сцені зали з’явився Прем’єр-міністр Микола Азаров, голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко не став затримувати присутніх зайвим очікуванням, одразу ж відкривши урочисте засідання. Не можна не погодитися з фахівцем, що День науки вийшов за межі вузькоспеціалізованого свята, давно ставши загальнонаціональним. Адже завжди слід пам’ятати: все, що нас оточує у повсякденному житті, створено та існує завдяки науковим розробкам.           

Опісля гімну слово взяв сам Микола Азаров, спершу зачитавши привітання від Президента України. Його ж власні слова зовсім не нагадували заготовку — глава уряду спілкувався з колегами зрозумілою всім мовою. Для нього це свято також не порожній звук, бо майже чверть століття сам віддав науковій діяльності — від завідувача лабораторії до директора НДІ. І тепер, коли є час, він завжди цікавиться тим напрямком науки, яким займався. Тож досягнення, як і проблеми, знає та відчуває особливо гостро.

А на пропозицію Миколи Азарова згадати, коли ж було запроваджено це свято, зал відповів хвилею перешіптування та усмішками. Не зміг цього пригадати  і сам Прем’єр, зізнавшись, що скільки себе пам’ятає, завжди відзначав цей день. Це, звичайно, жарти, але ж світ не стоїть на місці. І, за влучним висловом глави уряду, значний науковий потенціал вітчизняної науки час нарешті втілювати в життя.  

«Ми все, що можемо, віддаємо науці, й рік у рік збільшуватимемо її фінансування, — підкреслив глава уряду. — Але підтримувати передусім потрібно тих, хто справді може просувати нашу науку, і ми переконані, що внесок у науку окупиться і, безумовно, повернеться сповна».

У науці потрібно кілька речей, основними з яких, разом із гідним фінансуванням, є хороша ідея, за якою обов’язково буде прорив. ВВП від цього може підвищитися не на 5—10%, а на порядки. Саме такі напрямки і слід шукати, переконував Микола Азаров учасників урочистого зібрання. Тому уряд не шкодуватиме коштів на фінансування передових наукових розробок. А заохочення молодих учених до наукової діяльності Прем’єр-міністр уже взяв під особистий контроль.

Він також вручив Почесні грамоти Кабінету Міністрів і Подяки Прем’єр-міністра багатьом співробітникам провідних наукових закладів України.