ФОРУМ

В Україні освітяни з різних країн обговорять проблеми середньої школи та відвідають столичні навчальні заклади

Учора в Києві розпочав роботу Форум міністрів освіти європейських країн «Школа XXI століття: Київські ініціативи», який відбувається в рамках заходів, пов’язаних з головуванням України в Комітеті міністрів Ради Європи з травня по листопад 2011 року. Відтак ще рано-вранці поблизу Клубу Кабінету Міністрів,  почали збиратися закордонні та українські освітяни, не втрачаючи нагоди поспілкуватися. Вже незабаром всі учасники зібралися на офіційне відкриття форуму.

Не гірше від сусідів

Зі вступним словом до присутніх звернувся Прем’єр-міністр Микола Азаров. Він подякував керівництву Ради Європи за проведення форуму в Києві та за його тематичну спрямованість. «Думаю, всім зрозуміло, що живемо ми як і раніше по-сусідськи, але вже в одному великому домі, — зазначив Микола Янович. — Хочете, називайте це глобалізацією, хочете інтеграцією, але, по-суті, Європа сьогодні — це наш спільний дім. А в кожному домі про кого найбільше дбають? Звичайно, про дітей».

Прем’єр-міністр відзначив, що процес інтеграції європейської освіти розпочався саме з університетів — Болонський процес відбувся і розвивається. Набирає обертів інтеграція професійно-технічної освіти. Наступним кроком, хоч і найскладнішим, буде школа. Адже національні системи загальноосвітньої школи мають величезні відмінності, починаючи зі шкільних підручників і програм і закінчуючи підготовкою вчителів.

Утім, Микола Азаров закликав присутніх освітян обговорити й інші актуальні питання. Приміром, як забезпечити всім дітям Європи рівні можливості в навчанні,  зберегти фізичне здоров’я дітей, занурених у «високу напругу» інформаційного суспільства, та ін.

«Рік тому ми почали дуже серйозні і глибокі реформи в освіті України… Уряд і Президент найрішучішим чином зобов’язали владу на місцях зайнятися дошкільною освітою, вийти на лідируючі позиції у використанні ІКТ, відродити славу фізико-математичної, інженерної освіти. Упевнений, що все в нас вийде, — заявив Прем’єр-міністр. — Вчитися, причому, як кажуть у Європі, «протягом життя» — це генетичний код українців. Бути не гірше сусідів — основа нашого менталітету».

Дмитро Табачник ділиться думками з учасниками форуму. Фото Укрінформу

У гості   до школярів

Про вітчизняну систему освіти іноземним гостям розповів міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. «В Україні проживає 45 мільйонів громадян і кожен з них має можливість навчатися, — запевнив англійською пан міністр. — У нас близько 1 мільйона дошкільнят, понад 4 мільйони школярів, 2,5 мільйона студентів. Україна є домом для іноземних студентів з понад 100 країн світу».

Загалом під час заходу мали нагоду виступити міністри та експерти-освітяни з багатьох країн Європи: Великобританії, Люксембургу, Угорщини, Сербії, Словенії, Норвегії та ін. Вони поділилися особливостями своїх національних систем середньої та вищої освіти й наголосили на необхідності проведення реформ в галузі. «Реформи в сфері освіти будуть своєрідним тестом для екс-соціалістичних країн», — впевнений голова Комітету з питань культури, науки та освіти парламентської асамблеї Ради Європи Гвозден Флего. 

Важливим питанням залишається створення єдиного освітянського простору. Директор департаменту освіти та мовної політики Ради Європи Олоф Олафсдотір, зокрема, зазначила, що особливо слід подбати про створення мобільності школярів, студентів та педагогів не лише всередині країни, а й між різними європейськими державами. Тож у рамках Форуму важливою була регіональна зустріч освітянських міністрів щодо впровадження європейського простору вищої освіти.

У ході брифінгу для журналістів Дмитро Табачник також наголосив на необхідності наблизити українську середню освіту до європейської, зокрема, зробити старшу школу профільною. «Це, безумовно, європейський шлях, яким пішли наші сусіди — Польща, Угорщина і Росія, коли існує кілька варіантів старшої профільної школи: природнича, фізико-математична тощо, щоб можна було поглиблено готуватись до майбутньої професії. Профільна школа піднімає якість освіти — може запропонувати значно більший обсяг дисциплін, які майбутній абітурієнт обрав для підготовки до вишу, — говорить міністр. — Також маємо вже затверджений новий стандарт початкової школи, який повністю відповідає європейським вимогам і рекомендаціям Ради Європи. По-перше, всі школярі почнуть опановувати іноземну мову починаючи з першого класу. По-друге, викладання інформатики разом з інформатикою почнеться з другого класу, а не з п’ятого». Також міністр зазначив, що напередодні Форуму освітня мовна політика в Україні одержала схвальну оцінку експертів Ради Європи.

Загалом освітянський форум триватиме два дні. Найцікавішою його частиною стануть зустрічі з київськими школярами — іноземні делегації завітають до шкіл, учні яких вивчають мову саме їхньої країни.