ПРОБЛЕМА

Газові борги загрожують вчасному початку опалювального сезону

Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив терміново вирішити питання із заборгованістю теплопостачальних підприємств за газ. Вжити термінових заходів для забезпечення розрахунків теплопостачальних підприємств із Державною компанією «Газ України» за спожитий природний газ зобов’язано  першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі Андрія Клюєва.

На сьогодні заборгованість теплопостачальних підприємств перед компанією за спожитий природний газ досягла величезної суми. За 2010 рік — 2,9 млрд грн (рівень розрахунків за цей період становить 82%), зокрема ПАТ «Київенерго» — 0,23 млрд грн. Цього року — 3,9 млрд грн (рівень розрахунків за цей період — 67%), зокрема ПАТ «Київенерго» — 1,2 млрд грн.

Питання заборгованості теплопостачальних підприємств є одним із пріоритетних, оскільки заборгованість загрожує вчасному початку опалювального сезону, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.     

ДК «Газ України» неодноразово зверталася до Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та безпосередньо теплопостачальних підприємств з приводу незадовільних розрахунків останніх за спожитий природний газ, вимагаючи погасити заборгованість, яка існує, а також забезпечити своєчасну та у повному обсязі оплату використаного природного газу. Попри це, рівень оплати за спожите блакитне паливо залишається незадовільним.

Беручи до уваги вимоги законодавства щодо постачання природного газу лише за умови забезпечення його 100% оплати грошима (постанова Кабінету Міністрів від 27.12.01 № 1729, Закон України «Про засади функціонування ринку природного газу» тощо), а також те, що газопостачання підприємствам комунальної теплоенергетики в опалювальному періоді 2011— 2012 рр. не можливе без позитивного вирішення питання щодо проведення повних розрахунків, Микола Азаров доручив терміново розв’язати цю нагальну проблему.