ВІДНОСИНИ

Білорусь була і залишається надійним партнером України

Про це заявив Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час зустрічі з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим, який перебуває у Мінську в рамках засідання глав урядів країн-учасниць СНД. "У Білорусі надзвичайно тепле ставлення до вашої держави і вашого народу", - зазначив він і додав, що Білорусь готова до співпраці за всіма напрямками і питаннями, які становлять інтерес для обох сторін.

Як повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, у свою чергу Микола Азаров наголосив, що Київ зацікавлений в інтенсифікації двостороннього співробітництва з Білоруссю. "Настав час переходити від торговельно-економічних відносин до ширшого співробітництва", - зауважив Прем'єр. На його думку, взаємовигідним для нас є створення спільних українсько-білоруських підприємств на територіях обох держав, зокрема з виробництва сільськогосподарської техніки, перспективною є і співпраця в інноваційній та космічній сферах.

А Прем'єр-міністр Білорусі Михайло Мяснікович вважає, що створення транснаціональних корпорацій може стати новим, більш високим рівнем українсько-білоруського співробітництва, який допоможе активізувати двосторонні відносини. Микола Азаров підтримав білоруського колегу: "Справді, прийшов час перейти до організації серйозного двостороннього співробітництва". При цьому він підкреслив, що перспективною є співпраця і в таких галузях, як фармацевтика, розвідка та експлуатація родовищ корисних копалин. Водночас глава українського уряду повідомив, що у минулому році двосторонній товарооборот між Києвом і Мінськом значно зріс, і за результатами перших чотирьох місяців поточного року зафіксовано його приріст. Крім того, Микола Азаров запропонував Білорусі створити спільний науковий інноваційний центр, адже, за його словами, в обох державах розвиток науки перебуває на досить високому рівні. "Проте необхідно, щоб наука почала працювати на ринок і для людей", - сказав він.