СТАРТ

Учора з об'єкта неподалік Богуслава на Київщині
Україна розпочала реконструкцію вітчизняної газотранспортної системи

Масштабний «ремонт» розпочався з реконструкції магістрального газопроводу «Уренгой—Помари—Ужгород». На промисловому майданчику ГТС неподалік міста Богуслав Київської області у присутності Прем’єр-міністра Миколи Азарова та міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Бойка зварено символічний «золотий стик».

«Сьогодні у нас надзвичайно важлива подія — «Нафтогаз» розпочинає масштабну реконструкцію української частини магістрального газопроводу «Уренгой—Помари—Ужгород». Нашій ГТС вже понад 30 років, а отже, ми маємо у найкоротші терміни модернізувати та реконструювати її. Це дасть змогу значно скоротити затрати на прокачування газу і запропонувати нашим партнерам конкурентні переваги. Це наш шанс як транзитної країни», — наголосив Микола Азаров.

Також глава уряду розраховує, що до модернізації ГТС долучиться Росія. «Ми неодноразово запрошували Росію брати участь у модернізації нашої газотранспортної системи. Проте коли ми це робили на словах, а самі не докладали матеріальних зусиль і витрат, Росія реагувала так, як вона реагувала. А зараз для російських колег очевидно, що ми цю роботу розпочали за участю наших європейських партнерів. Думаю, що зараз позиція Росії зміниться з огляду на наші практичні кроки», — цитує слова Прем’єр-міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

У межах реалізації проекту НАК «Нафтогаз України» підписала меморандум із Європейським банком реконструкції та розвитку, а також лист про наміри з Європейським інвестиційним банком, де зафіксовані умови щодо фінансування проекту. Згідно з документами, кошти обсягом 154 млн дол. від кожного банку планується виділити вже цього року, повідомляє УНІАН.

Модернізація магістрального газопроводу «Уренгой—Помари—Ужгород» збільшить ефективність транзиту палива до Європи одним із найбільших ефективних маршрутів, зменшить негативний вплив на довкілля. Проект розрахований на 9 років, при цьому перша черга — на три роки. Обсяг інвестицій на першу чергу реконструкції становить понад 538 млн доларів США, з яких 230 млн — власні кошти, а 308 — кредитні. Загалом на модернізацію і реконструкцію газопроводу планується залучити 1,3 млрд доларів.

ДОВІДКА «УК»

Газопровід «Уренгой—Помари—Ужгород» з’єднує газові родовища півночі Західного Сибіру з кінцевими споживачами в Європі. Побудований в 1983 році. Загальна довжина — 4 тис. 451 км, потужність — 32 млрд кубометрів газу на рік. Діаметр кожної з трьох ниток — 1 тис. 420 мм.

Протяжність територією України — 1 тис. 160 км, діаметр — 1 тис. 420 міліметрів, робочий тиск 7,5 атмосфери. Газопровід проходить територією десяти областей України: Сумської, Полтавської, Черкаської, Київської, Вінницької, Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської.