НАМІРИ

Бердянськ готується приймати міжнародні музичні фестивалі 

У бердянському римо-католицькому храмі Різдва Пресвятої Діви Марії віднедавна звучить справжній орган. Унікальний інструмент налагодив відомий на увесь світ  видатний майстер і виконавець-органіст професор Люблінського католицького університету (Польща) Єжи Кукля. Він дав тут перші концерти, які збирали супераншлаги, — величезний храм не в змозі був вмістити всіх охочих містян і приїжджих, тож доводилося, порушуючи церковні правила, допускати слухачів на хори і навіть за олтар, а також тримати навстіж усі троє вхідних дверей.

Пан Єжи Кукля народився в Бельсько-Бяла — місті-побратимі Бердянська. Він учасник усіх фестивалів органної музики, які відбуваються в Польщі, Німеччині, Італії, Словаччині, Чехії, Росії, Швейцарії. З Україною у нього також давній і нерозривний зв’язок: бердянський орган — вже п’ятий з тих, що він встановив, попередні — у Вінниці, Виноградові, Жовкві, Сумах. З особливим натхненням майстер і маестро в одній особі виступає у Львові та Києві. Але інтерес слухачів до органної музики в Бердянську бувалого музиканта просто вразив — йому вперше довелося виступати при такому величезному зібранні народу.

— Коли ми будували цей костьол, мені закидали, мовляв, чи не завеликий він для маленького Бердянська, — згадує настоятель місцевої римо-католицької парафії отець Здіслав Зайонц. — Тепер скептики замовкли.

Бердянську величний орган на 25 регістрів з понад 1,5 тисячі труб за символічну плату  передали римо-католики з баварського Шонінгена (Німеччина). Тамтешня церковна громада у свій храм, який вирішено було розширити, придбала новий орган, а цей допомогла доправити до Бердянська благодійна місія «Карітас-Спес».

Нині концерти з творів Баха і Моцарта готується давати вихованка Єжи Кукля і молода органістка Яна Тарасенко. Дівчина родом із Бердянська і свої перші кроки у музиці зробила у місцевій музичній школі. Нині вчиться гри на органі у Люблінському католицькому університеті. Тим часом бердянський орган опановує й студентка Одеської консерваторії Ксенія Єльнікова. Дівчина родом із Запоріжжя. За фахом вона піаністка. Але дізнавшись у консерваторії, що другим інструментом може обрати орган, не відмовила собі у задоволенні.

— Я ще тільки вчуся гри на органі, — розповіла вона власкору «Урядового кур’єра», — але вже всім серцем відчуваю цей величний інструмент. У Бердянську — особливий орган: такого співзвуччя регістрів я ще не чула. Цей інструмент — живий, він бентежить душу, жодного не залишить байдужим.

У програму свого імпровізованого концерту Ксенія включила твори Баха, Франка, Різона. Органістка виконала їх так вправно, що публіка навіть і не здогадалась, що вона — початківець.

— Наш орган — справжнє диво, — пишається здобутком отець Здіслав Зайонц, — і використовувати його лише для супроводу служб у костьолі —велика розкіш. Плануємо організувати тут різноманітні музичні заходи, зокрема міжнародні фестивалі органної музики. Органісти з Польщі, Німеччини, Росії вже висловили бажання приїхали до Бердянська. Наша парафія візьме на себе клопіт щодо їх запрошення, гостинної зустрічі, забезпечення проживання та харчування. Але, на жаль, щодо оплати гонорарів та інших витрат, то фінансові можливості парафії досить обмежені. Продавати квитки на концерти не можемо. У нашому храмі всі вони мають бути благодійними. Тому в організації фестивалів органної музики покладаємося на допомогу місцевої влади, меценатів. Сподіваємося, що такі культурно-мистецькі заходи невдовзі стануть справжньою візитівкою нашого чудового курортного містечка.