ПРЕЦЕДЕНТ

За порушення при розслідуванні злочину проти 19-річної Оксани Макар  звільнено низку посадовців прокуратури та міліції у Миколаївській області

У четвер хід розслідування кримінальної справи про знущання над жителькою Миколаєва Оксаною Макар, а також роль органів внутрішніх справ і прокуратури в розкритті та подальшій роботі над цим резонансним злочином розглянула спільна колегія Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ України, яка пройшла під головуванням очільників обох відомств Віктора Пшонки та Віталія Захарченка.

За словами Генпрокурора, під час вивчення групами фахівців ГПУ і МВС організації роботи правоохоронних органів Миколаївської області, під час розслідування цього зухвалого за своєю жорстокістю злочину  встановлено низку порушень, які призвели до неналежного проведення початкових слідчих дій та неякісного збору речових доказів. Причому прорахунків допустилися як працівники міліції, так і посадовці органів прокуратури.

«Безпорадність на першочерговому етапі розслідування міліцією і прокуратурою Централь- ного району Миколаєва затьмарила факт оперативного розкриття злочину. Що стосується цієї конкретної справи, тут неозброєним оком видно недостатню професійність співробітників обох відомств», — сказав Віктор Пшонка.

До того ж, брак своєчасної і повної інформації від правоохоронців викликав негативну реакцію громадськості на їхні дії. Окрім низького професійного рівня кількох працівників, Генпрокурор назвав безвідповідальність за доручену справу, неготовність вести рівний діалог, невміння або небажання спілкуватися із засобами масової інформації та громадськими організаціями. «Дехто з керівників прокуратури і міліції в області звик працювати, так би мовити, «за кулісами» — невідкрито і непрозоро, чого у правовій державі не повинно бути», — наголосив Віктор Пшонка.

На очевидні факти неякісного початкового розслідування злочину, на непрофесійні або недбалі дії осіб, відповідальних за його проведення, звернув увагу і міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Він також підкреслив, що вивчивши перебіг подій — від моменту отримання заяви і виїзду слідчо-оперативної групи до наступного збору доказів по цій справі, — якогось суб’єктивного мотиву з боку працівників прокуратури чи міліції не виявлено. Натомість бачимо очевидні прорахунки підлеглих у плані фаховості і якості їхніх дій, а також фахівців, які виїжджали на місце події.

Торкаючись можливого тиску на правоохоронців, внаслідок чого вони спочатку відпустили двох співучасників злочину, міністр підкреслив: на наші прямі запити про вказівки, що могли надходити їм від якихось посадових осіб, співробітники категорично заперечують. Разом з тим свої помилки на початковому етапі слідства визнають.

Проте рішенням колегії до відповідальності притягнуто 9 керівників підрозділів внутрішніх справ, а також низку працівників органів прокуратури Миколаївщини. Зокрема з посад звільнено заступника начальника слідчого управління та начальника відділу з розслідування злочинів проти життя і здоров’я особи УМВС в області, начальника слідчого відділу Центрального райвідділу міліції  Миколаєва, а в.о. керівника райвідділу попереджено про неповну службову відповідальність. Окрім того, із займаних посад звільнено прокурора Центрального району обласного центру та його заступника, а прокурору міста, його заступнику і заступнику прокурора області оголошено догани. Начальник УМВС Миколаївської області отримав суворе попередження.