ПЛАКАЛИ ВАШІ ГРОШІ

Оголошена вчора Нацбанком Білорусі девальвація національної валюти спричинила паніку

Національний банк Білорусі з 24 травня девальвував білоруський рубль до долара США на 56,3 відсотка - це офіційне повідомлення зовсім не відображає емоцій, які цими днями переповнюють пересічних жителів сусідньої країни. Адже таке різке знецінення спричинило надзвичайну ситуацію у багатьох сферах життєдіяльності. Населення масово скуповує продукти, створюючи величезні черги біля магазинів, намагається "скинути" рублі, давлячись біля обмінних пунктів, прагне заправитися останнім доступним за ціною бензином.

Аби хоч якось врятувати вмить знецінені гроші, люди готові купувати все, що трапиться, передовсім харчі, а хто спроможний, то й побутову техніку. Однак ще до оголошення про девальвацію протягом останніх кількох тижнів магазини спорожніли.

Водночас офіційний Мінськ повідомляє, що зазначений крок зроблений для стабілізації ситуації на валютному ринку країни. Мовляв, у такий спосіб білоруська влада намагається знизити підвищений попит на валюту. У поширеному для ЗМІ прес-релізі, зокрема, зазначається, що "підтримці стабільності білоруського рубля сприятимуть подальші кроки уряду й Нацбанку, спрямовані на досягнення макро?економічної збалансованості в країні.

Однак, як зазначив Станіслав Богданкевіч, колишній голова Нацбанку Білорусі у коментарі Бі-Бі-Сі, зроблений центральним банком крок прогнозований, невідворотний, але надто запізнілий і головне - різкий.

По-перше, не можна було взагалі допускати розвалу цивілізованого валютного ринку. І заходи потрібні були ще тоді, як з'явилися перші ознаки кризи. По-друге, девальвацію можна було провести цивілізовано. Спочатку, може, відсотків на 15-20. А сьогодні треба вже говорити про занадто великі втрати для білоруської валюти - для банківських вкладів, для населення в цілому.

Щоправда, на думку деяких експертів, те, що сталося, було неминуче, адже для підтримки старого курсу рубля головний банк країни не мав золотовалютних резервів. Поки уряд та нацбанк вичікували, в країні з'явилося кілька валютних курсів: офіційний, чорного ринку, міжбанківського ринку, на яких рубль подешевшав у 2-3 рази. Білоруси намарне чекали обіцяної підтримки з Росії. Непоступливому останнім часом Президентові Олександру Лукашенку у кредиті відмовили.

За словами білоруського медіа-експерта Геннадія Константінова, з подій останнього часу стало зрозуміло, що "бацька" ні про що не домовився з російським прем'єром 19 травня. І майже напевно Білорусь не дала притулок дружині й дочці Каддафі. Будь по-іншому, знайшлося б чим "підгодувати" ослабленого білоруського "зайчика" - так і досі неофіційно йменують місцеву валюту.

А відтак пересічні білоруси втрачають впевненість у завтрашньому дні, оскільки не вірять, що здешевлення національної валюти на понад 56 відсотків останнє.