НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

Мисливець, що спричинив займання у переповненому вагоні у Дніпропетровську, вибачився перед постраждалими
 

У центрі Дніпропетровська серед білого дня (близько 13.40) у черговий раз, начебто, вибухнуло. І знову надзвичайна подія сталася у трамваї першого маршруту. Цього разу на перехресті центрального проспекту ім. Карла Маркса і вулиць Короленка та Московської — це неподалік від ЦУМу. Очевидці НП розповідали, що хтось кинув у салон трамвая або вибуховий пакет, або димову шашку. Як тільки заповнений людьми трамвай пішов на поворот, пасажири у першому вагоні почули легкий удар, потім побачили задимлення і сильне полум’я. Почалася паніка (що не дивно після подій 27 квітня, коли у центрі міста по ходу того ж першого трамвая пролунало чотири вибухи), водій одразу відкрив двері, і всі пасажири швидко вийшли з трамвая. 

Але без постраждалих не обійшлося: восьмеро людей, серед яких одна дитина,  із опіками різного ступеня важкості (3 — середнього, 5 — легкого) доправили до лікарні. Крім них потерпіла і вагітна жінка, яка отримала забій і шпиталізована до пологового будинку.

Цей злощадний дніпропетровський  трамвай №1 попри вибухи залишається найпопулярнішим маршрутом у місті. Фото УНІАН 

Міліція інформацію про вибух спростовує. «Ніякого вибуху не було, — запевнив начальник ЦГЗ УМВС України в Дніпропетровській області Олексій Щербатов. — Сталося займання пороху, який разом із капсулами для набоїв віз у трамваї і випустив з рук житель Запорізької області. Через це відбулася детонація і загоряння. Загальний стан всіх постраждалих задовільний, загрози їхньому життю немає».

Як з’ясувалося потім у ході слідства, вибухові речовини у трамваї перевозив 34-річний безробітний мисливець з міста Токмак. Власник небезпечної поклажі отримав опіки ніг. У Дніпропетровську, куди чоловік приїхав у гості, в одному з мисливських магазинів він придбав дві банки пороху по 200 грамів і 500 капсулів для набоїв мисливської рушниці. Все це невдалий мисливець віз у звичайному поліетиленовому пакеті.

На брифінгу в обласному управлінні міліції сам винуватець події — Вадим Аранжій — розповів, як усе сталося. За його словами, не витримали ручки пакета. Чоловік попросив вибачення у постраждалих і у всіх жителів Дніпропетровська. «Я не спеціально це зробив, так вийшло. Вибачте», — сказав Вадим Аранжій.

Начальник ГУ МВС України в Дніпропетровській області Віктор Бабенко повідомив, що через падіння одна банка з порохом розсипалася, і порох загорівся від іскри. «Перш за все — це необережне поводження, але чоловік — мисливець, мав дозвіл на придбання цих речовин і повинен знати правила поводження з порохом», — зазначив Віктор Бабенко.

А начальник дозвільної системи управління громадської безпеки ГУ УМВС України в Дніпропетровській області Микола Федорович пояснив, що перевезення вибухових речовин ручною поклажею до 25 кг дозволяється, однак перевізник має гарантувати безпеку всіх, хто знаходиться навколо.

За фактом загоряння у трамваї слідство порушило кримінальну справу за ч.1 ст. 267 КК України — порушення правил поводження з вибуховими, легкозаймистими та їдкими речовинами, або радіоактивними матеріалами.  Стаття передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправні роботи до двох років, або обмеження чи позбавлення волі до трьох років.