НА СХІД

Україна і Сирія планують невдовзі перевищити докризовий рівень товарообігу

На п'ять хвилин раніше за вказаний в регламенті час було розпочато Сьоме засідання Міжурядової українсько-сирійської комісії з питань торговельно-економічного та технічного співробітництва. Її співголова, перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, вирішив не гаяти дорогоцінного часу, оскільки питань на порядок денний було винесено вдосталь.

Про велику увагу й зацікавленість до взаємовигідного партнерства свідчить і представницька делегація із Сирії, яка навіть за візуальною оцінкою була чисельнішою за нашу. Це впадало в очі одразу після потрапляння до зали Клубу Кабінету Міністрів.

Робота Комісії справді видалася насиченою, щоправда, більше спрямованою на осяжну перспективу. Річ у тім, що нині доводиться відновлювати ефективні відносини, дещо призабуті останніми роками.

Домовленості, глибші за протоколи

Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики України та Міністерством сільського господарства та аграрних реформ Сирії у сфері охорони прав на сорти рослин та Протокол про співпрацю між Міністерством культури України та Міністерством культури Сирійської Арабської Республіки на 2010 - 2012 роки можна вважати першими ластівками поглиблення партнерства.

Андрій Клюєв запевнив співголову Комісії, міністра фінансів Сирійської Арабської Республіки Мухамеда Хусейна щодо нашої зацікавленості у паливно-енергетичному, агропромисловому, транспортному співробітництві. Адже Сирія розглядається як один із найважливіших і перспективних торговельних партнерів України у регіоні Близького Сходу й Північної Африки.

70% українського експорту припадає на металургію, до нас же завозяться сирійські сірка, взуття, трикотаж. Завдання, поставлене першим віце-прем'єром, є лаконічним і реальним: відновити докризовий рівень торгівлі й значно розширити асортимент товарів, особливо за рахунок високотехнологічної продукції.

Тішить перспектива спільної роботи у машинобудуванні, радіоелектроніці та приладобудуванні, хімічній промисловості. Зрушив з мертвої точки діалог щодо виробництва тракторів у Сирії з використанням українського устаткування та комплектуючих.

За результатами роботи Комісії, наголосив Андрій Клюєв, вітчизняні підприємства розраховують на підтримку сирійської сторони під час тендерів на освоєння родовищ нафти й інших мінеральних ресурсів, участь в електроенергетичних проектах і в розвитку вагонобудування на сирійській території.

Мухамед Хусейн підтвердив зацікавленість у створенні з Україною спільних підприємств, причому не торговельного, а саме виробничого спрямування. Домовлено вивчити можливість створення СП з виготовлення сучасних трансформаторів, перемикачів, бетонних опор ліній електропередач, електронних цифрових лічильників, генераторів, електродвигунів.

Домовлено прискорити узгодження нової міжурядової угоди про повітряне сполучення, а також Угоди про співробітництво щодо карантину рослин.

Бізнес-підгрунтя для партнерства

Угоду про запровадження зони вільної торгівлі між Україною і Сирією може бути укладено в ході візиту до України Президента Сирії Башара Аль Асада, запланованого на найближчі місяці. Про це Мухамед Хусейн заявив під час зустрічі з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Двосторонній товарообіг між країнами має потенціал до 2 млрд доларів. А до складу сирійської делегації ввійшли 44 бізнесмени й 30 представників органів державної влади, що взяли участь у спільному бізнес-форумі. І традицію таких зібрань буде продовжено.

Микола Азаров пообіцяв режим найбільшого сприяння підготовці візиту сирійського Президента, особливо щодо розвитку транспортного співробітництва. А сам із задоволенням прийняв запрошення Мухамеда Хусейна відвідати цю країну.