ОБЕРЕЖНО!

З похолоданням в Україні почалася епідемія травматизму

У столиці вже є перші жертви зими. За п’ять днів снігопадів та морозу до травмпунктів звернулося майже 800 осіб, з них за останню добу — 422 людини, в тому числі 53 дитини. А в дорожньо-транспортних аваріях серйозно постраждало 4 особи.

— Сьогоднішній прогноз погоди свідчить про те, що в Україні ожеледь.  Отже,  починається не тільки епідемія гострих респіраторних захворювань, а й сплеск травматизму, — каже головний лікар Київської міської станції швидкої медичної допомоги Анатолій Вершигора.

У Києві працюють 11 травматологічних пунктів для дорослого населення і 2 — для дітей. У журналі реєстрації поряд із прізвищами таких пацієнтів лікарі пишуть червоними буквами: «ожеледь». Травми, з якими звертаються хворі, — забої, переломи. Найгірше тим, у кого діагностують пошкодження хребта, кісток тазу, переломи шийки стегна. Навіть незначне падіння може викликати складний перелом. А іноді він маскується так, що його одразу і не розпізнаєш. 

  Часто таке відбувається з дітьми, — пояснює Анатолій Вершигора. 

Бувають випадки, коли кістка ламається, а окістя залишається непошкодженим. Батьки вважають, що відбулися простим забиттям, і не поспішають звертатися до лікаря. На жаль, пізніше лікування може виявитися не таким ефективним. Тому перше правило: якщо ви впали і забилися, зверніться до лікаря. Лише ретельне обстеження дасть змогу встановити точний діагноз і призначити правильне лікування. І в жодному разі не займайтеся самолікуванням. Часто люди намагаються лікувати забій теплими компресами. Цього робити не можна! Навпаки, тут потрібний холод та іммобілізація (нерухомість).

Тим часом коли все місто перетворюється на величезний каток, дуже непросто вберегтися від падінь. Тому людина має бути особливо обережною. За словами фахівців, найнебезпечніші місця — тротуари з плиткою, майданчики перед супермаркетами та офісами (зазвичай там заради краси територію вимощено слизькою плиткою).

Справжніми кілерами називають лікарі жіночі туфлі на підборах-шпильках. Мало того, що такі підбори в принципі шкідливі (якщо їх носити постійно, в ногах порушується кровообіг, пошкоджується гомілковостопний суглоб), в ожеледь вони просто небезпечні. Такі підбори, стверджують травматологи, можна носити лише нетривалий час, бажано в приміщенні.

— У зимовий час потрібно носити зручне взуття,  — радить Анатолій Вершигора.

Є ще одна небезпека, яка підстерігає людину під час сильних холодів. Чомусь вважається, що зігріватися краще за допомогою міцних алкогольних напоїв. Це сумна помилка. Алкоголь діє парадоксально: спочатку він розширює судини, а потім різко звужує. Якщо в такому стані тривалий час перебувати на вулиці, можна отримати серйозне переохолодження або обмороження. Краще зігріватися гарячим чаєм або (в невеликих кількостях) глінтвейном.

ПОРАДИ ФАХІВЦІВ

♦ Будьте уважні в ожеледь, ходіть повільно, дивіться, куди ступаєте.

♦ У літньому віці немає гострої потреби виходити на вулицю щодня. Тому за несприятливих погодних умов за можливості краще залишитися вдома.

♦ Молодим людям слід знизити швидкість пересування, оскільки саме це є причиною переломів гомілок і гомілковостопних суглобів. А щоб не поспішати, розраховуйте свій час правильно, з урахуванням погоди.

♦ Намагайтеся тримати тіло вертикально, щоб не зрушувати центр ваги, ноги тримайте ширше для більшої стійкості.

♦ Не слід спеціально ковзати по льоду — при цьому підвищується обмерзання підошви, і йти стане ще небезпечніше.

Як падати не можна

1. На витягнуту руку — загрожує переломами в ліктьовому суглобі або зап’ясті.

2. На лікоть (рука зігнута в лікті) — навантаження на ключицю, в якій можливий перелом.

3. На коліно — травмується колінна чашечка.

4. На сідниці — загрожує компресійною травмою хребта.

5. На спину з ударом об землю потилицею.