СПІВРОБІТНИЦТВО

 В Україні з офіційним візитом перебуває Прем'єр-міністр Республіки Македонія Нікола Груєвські

Разом з ним прибули представники понад 40 македонських компаній. Під час зустрічей з Президентом Віктором Януковичем та Прем'єр-міністром Миколою Азаровим було обговорено широке коло питань двосторонньої співпраці, а бізнесмени обговорять конкретні проекти на спільному економічному форумі.

Знання мов зближує

Питанню безвізового режиму як з Євросоюзом, так і з Македонією на зустрічі з гостем Віктор Янукович приділив особливу увагу. Зокрема, він висловив упевненість, що українська сторона швидко виконає план дій щодо запровадження безвізового режиму з країнами Європейського Союзу, який планується підписати на саміті Україна - ЄС 22 листопада. Він підкреслив, що ми активно готуємось до саміту і сподіваємося досягти прогресу: "План дій, на який ми розраховуємо, буде домашнім завданням для України. Вважаю, ми його швидко виконаємо. Ми на це налаштовані".

Також Президент зазначив, що запровадження безвізового режиму з Македонією повністю відповідає інтересам громадян обох країн, і запропонував Ніколі Груєвські розпочати роботу з цього питання. Водночас Віктор Янукович наголосив на важливості активізації українсько-македонської співпраці у гуманітарній сфері. Зокрема, він торкнувся питання вивчення української мови у Скопському університеті ім. Кирила і Мефодія, а також македонської мови в Київському Національному університеті імені Т. Шевченка.

Зі свого боку, Прем'єр-міністр Македонії передав Президентові України вітання від македонського колеги і підтвердив запрошення відвідати Македонію з візитом.

І в радості, і в горі

Ще під час розмови з Віктором Януковичем обговорювались питання двосторонньої економічно-торговельної співпраці, але більш конкретних рис така взаємодія набула після переговорів Ніколи Груєвські з Миколою Азаровим.

Прем'єр-міністри провели зустріч у розширеному складі за участю представників урядів обох країн. За підсумками переговорів глава українського уряду зазначив, що розглянуто ряд конструктивних питань щодо співробітництва в енергетиці, машинобудуванні, у сферах оборони, транспорту та культури. Зокрема, український Прем'єр запропонував співпрацю в авіабудівній галузі, а саме у виробництві літаків лінійки Ан-148/158.

Перспективним є співробітництво у постачанні газу до Македонії, адже, як зазначив Микола Азаров, наша газотранспортна система одна з найнадійніших. До того ж, з урахуванням планів Македонії розбудовувати власні енергетичні системи у нагоді стала б допомога висококласних українських спеціалістів.

Зі свого боку, Прем'єр-міністр Македонії відзначив високий рівень співробітництва між нашими країнами, зауваживши, що багато потенціалу ще не використано. Він повідомив, що інтенсивніше буде розвиватися сфера двосторонніх інвестицій. Саме для цього до України у складі делегації прибули представники македонських компаній.

Особливу увагу Нікола Груєвські звернув на сферу енергетики. Зважаючи на те, що Македонія братиме участь у проекті "Південний потік", влада країни планує інвестувати значні кошти в енергетичні системи, зокрема в будівництво загальнодержавної газотранспортної мережі. У цьому контексті Прем'єр-міністр Македонії повідомив, що над розробкою документації цього проекту працює саме українська компанія, а це створює передумови для подальшого поглиблення співпраці у паливно-енергетичному комплексі. Також македонський гість запропонував українській стороні долучитись у майбутньому до будівництва мережі гідроелектростанцій.

У підсумку Нікола Груєвські наголосив, що Україна залишалася для Македонії надійним другом і партнером як у добрі, так і погані часи. Особливо він подякував за те, що наша країна використовує в міждержавних відносинах конституційну назву Македонії попри її конфлікт з цього приводу з Грецією. У свою чергу, Микола Азаров наголосив на однозначній позиції України з цього питання.

Також Нікола Груєвські запросив українського колегу відвідати Македонію з офіційним візитом у будь-який зручний для нього час.

За підсумками зустрічі сторони підписали низку документів: міжурядові угоди щодо співпраці у сферах юстиції, стандартизації та метрології, охорони навколишнього природного середовища, а також чотирирічну програму співробітництва в галузі культури.