ПАРТНЕРСТВО

Ділові кола Бельгії вбачають великі перспективи у співробітництві з Україною

Офіційний візит в Україну Принца Бельгії Філіпа збігся у часі із самітом Україна - ЄС, де нашу батьківщину представляє Президент Віктор Янукович. Натомість естафету зустрічей з високим європейським гостем започаткував Прем'єр-міністр Микола Азаров.

Вони разом відкрили українсько-бельгійський бізнес-форум, в якому взяли участь потужні команди представників ділових кіл. Поговорити їм було про що, оскільки торговельні зв'язки наших країн сягають глибокої давнини, чого представник королівської династії не зміг не відзначити. Мабуть, на нього справила величезне враження екскурсія пам'ятними та історичними місцями Києва, бо він не приховував свого піднесеного настрою.

Підтримуючи мажорну ноту, український Прем'єр нагадав, що члени Європейського Союзу є лідерами за обсягами інвестицій у вітчизняну економіку, чий внесок становить понад 70% від їх загального рівня. Так само на ЄС припадає третина усього зовнішнього товарообігу України із зарубіжними партнерами. Тому розвивати роботу у цьому напрямку ми просто зобов'язані.

Він також коротко виклав Принцові свою точку зору на події внутрішньої політики, акцентувавши увагу на зростанні промислового виробництва і валового внутрішнього продукту відповідно на 11 і 5%. Похвалився глава уряду і ухваленням найліберальнішого, на його думку, Податкового кодексу в Європі, який має відкрити шлях нового розвитку для нашої держави.

"Реформи - невід'ємна умова модернізації країни, - наголосив Прем'єр-міністр, - інакше ця країна не матиме майбутнього". Ось так коротко і зрозуміло він виклав суть свого розуміння поточного політичного моменту. А щодо протестів на вулицях, то глава уряду зазначив, що ми живемо у демократичному суспільстві, і цим сказано все. Водночас він запевнив: діалог з підприємницькими колами триватиме, що врешті-решт має завершитися порозумінням між сторонами.

При цьому він дав чітко зрозуміти, що влада не дозволить зруйнувати досягнуту стабільність у суспільстві, так само, як і гарантував європейським країнам стабільну роботу української газотранспортної системи. "Європа може бути впевненою, що нічого схожого на події початку 2009 року більше ніколи не повториться", - підкреслив Микола Янович.

І тут серйозний настрій учасників дещо розрядив чийсь... нежить. На гучне чхання одного з учасників форуму Микола Азаров мимохідь зреагував: "Будьте здорові", чим викликав дружній сміх і оплески у залі.

Принц Філіп у свою чергу був щедрий на компліменти Україні в цілому і Києву зокрема: "Ми маємо величезний потенціал для подальшого співробітництва. Бельгія дуже зацікавлена в потенціалі України щодо промислового розвитку, в промислових традиціях, великих аграрних потенціалах та ентузіазмі українського підприємництва", - заявив він, додавши, що Бельгія зацікавлена інвестувати у будівельну, транспортну галузі, а також у розвитку співробітництва з енергозбереження та підготовці об'єктів до проведення в Україні Євро-2012.

Буквально одразу після проголошення вступних слів у присутності Миколи Азарова і Його Королівської Високості було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Українською спілкою промисловців і підприємців та Федерацією підприємств Бельгії.