РІШЕННЯ

Уряд ухвалив Національний план дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава"

Головною метою документа у 2011 р. є тактична реалізація середньострокової програми економічних реформ. План дій побудовано за напрямами реформ - це 21 вектор, - які повністю охоплюють всі галузі економіки і передбачають дерегуляцію всіх сфер життя. Загалом для спрощення дозвільних процедур планується розробити та ухвалити близько 30 нормативно-правових актів.

Зокрема, у поточному році буде завершено необхідні процедури для реалізації податкової та бюджетної реформ. У Плані економічних реформ значну увагу приділено розвитку аграрно-промислового комплексу. Вже на початку року буде розроблено національні проекти "Зерно України" та "Ефективне тваринництво".

Стратегічний план дій передбачає продовження земельної реформи, яка має на меті розробку та прийняття законопроектів про ринок земель, державний земельний кадастр тощо.

Буде продовжено й реформу енергетичного сектору та житлово-комунального господарства - технічного переобладнання, підвищення енергоефективності у ЖКГ тощо. Водночас реформи в енергетичному секторі не повинні лягати важким тягарем на населення. Тому без прозорого фінансово-економічного обгрунтування та низки компенсаційних заходів тарифи на енергоресурси для населення не підвищуватимуться.

Реформуванню житлово-комунального господарства сприятиме реалізація низки національних проектів - "Доступне житло", "Чисте місто", "Нове життя", "Якісна вода" та "Місто майбутнього", повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну.

План дій передбачає продовження системних реформ в галузі освіти. Цьогоріч уряд розробить нові державні стандарти початкової, базової та повної загальної середньої освіти. Планується запровадити у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційні технології, зокрема, буде розроблено та ухвалено програму "Сто відсотків".

Крім того, Національний план дій на 2011 рік передбачає розвиток системи соціальних реформ, зокрема пенсійної. Пенсійне законодавство вже напрацьовано і після завершення процедури широкого громадського обговорення реформу буде реалізовано.