ТОВАРООБІГ

Зона вільної торгівлі в СНД принципово поліпшить реалізацію коопераційних проектів України і РФ

Україна зацікавлена в тому, щоб торговельно-економічні відносини з Росією розвивалися динамічно і без перешкод. Про це Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив під час зустрічі з Президентом Республіки Татарстан (РФ) Рустамом Мінніхановим.

З Президентом Татарстану Микола Азаров говорив про серійне виробництво Ан-70. Фото Михайла МАРКІВА

«У нас торік товарообіг із Росією сягнув рекордних $62 млрд і збільшився порівняно з 2010 роком на 40%. Таку динаміку досить складно підтримувати, але ми б хотіли, щоб наші відносини розвивалися по висхідній, щоб не було жодних бар’єрів — це наша принципова позиція», — запевнив Микола Азаров.

Водночас він зазначив, що запровадження зони вільної торгівлі в СНД дасть змогу принципово поліпшити реалізацію різноманітних коопераційних проектів України і РФ. За словами Прем’єр-міністра, надзвичайно перспективною є співпраця в галузі авіабудування, зокрема спільний серійний випуск транспортного літака Ан-70 на Казанському виробничому об’єднанні імені С.П. Горбунова.

Під час зустрічі сторони також обговорили запровадження Росією утилізаційного збору на автомобілі, які виробляються в Україні. «Стосовно утилізаційного збору ми запропонували, — щоб нам не довелося запроваджувати відповідні компенсаційні механізми, — підписати угоду про скасування цього збору або його взаємне незастосування», — сказав Микола Азаров.

Вітчизняний уряд має також намір відійти від жорсткої вимоги 50-відсоткової локалізації комплектуючих при створенні нових іноземних підприємств у перспективних для України галузях. «Ми розглядаємо можливість, щоб у перспективних для нас галузях на перших етапах рівень локалізації знизити з 50%, а потім поступово створювати такі умови, за яких розміщувати на нашій території підприємства, які виготовляють комплектуючі,  для бізнесу буде вигідно», — уточнив Микола Азаров.

Нині, нагадує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, для відкриття іноземного підприємства в нашій країні слід виконати вимогу про обов’язкову наявність у його продукції половинної частки сировини, матеріалів, вузлів і комплектуючих вітчизняного виробництва. Тож уряд має намір переглянути цю норму для заохочення розміщувати виробництва в Україні.

У свою чергу Рустам Мінніханов розповів про функціонування в республіці інноваційних технопарків на заводі КамАЗ, у нафтохімічній галузі, авіаційних об’єднаннях тощо.

Микола Азаров зазначив, що Україні цікавий досвід Татарстану із функціонування технопарків.

 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»