ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Визначено першочергові заходи для убезпечення населення  та держави від можливої фінансової кризи

Останні новини з деяких країн Євросоюзу спонукають замислитися над тим, як зберегти стабільність фінансової системи України та підвищити її стійкість до зовнішніх ризиків. Днями провідні держави Західної Європи — Німеччина та Франція — домовилися про реформування єврозони. Це, безумовно, вплине й на вітчизняну економіку, адже третина нашого експорту йде до країн ЄС. Залишилося спрогнозувати, яким чином німецько-французькі ініціативи зачеплять Україну.

Фактором зовнішнього ризику є й висока промислова інфляція Велико- британії, яка сягнула 6,4%. 

Крім того, Центробанк Сполученого Королівства заговорив про необхідність значної емісії фунта стерлінгів. Схвалення такого рішення обов’язково позначиться на міжнародних фінансових ринках, а отже, й на українському. Такі новини Прем’єр-міністр Микола Азаров назвав недобрими і розповів про заходи, які обмежать вплив ситуації в ЄС  на фінансову стабільність в Україні.               

Резерви економіки  обмежені

Подолати наслідки кризи 2008 року було непросто, однак за півтора року дефіцит держбюджету вдалося скоротити з 16% до 3,5% у цьому році. Аби зустріти майбутню кризу у всеозброєнні, глава уряду поставив ще вищу планку: «Ми зобов’язані витримати дефіцит бюджету на наступний рік не більше 2,5% від ВВП. При цьому суттєво зменшуємо частку вилучення до бюджету, щоб залишити більше фінансового ресурсу для розвитку економіки. І розраховуємо саме за рахунок її розвитку отримати 37 млрд грн додаткових доходів».

Надважливим є недопущення розбалансування бюджету. Прем’єр-міністр наголосив на тому, що це завдання кожного члена уряду: «Під час опрацювання проекту бюджету в комітетах Верховної Ради вже надійшли пропозиції збільшити витрати на 350 млрд грн. Це більше, ніж весь бюджет на наступний рік! Ми чудово розуміємо благі наміри народних депутатів, але треба залишатися реалістами і адекватно оцінювати резерви економіки. Кожен міністр повинен доводити профільному комітету, де знаходяться розумні межі можливого», — окреслив одне із завдань Микола Азаров.

Він зазначив, що для збільшення бюджетних витрат треба збільшувати доходи та звільнитися від боргових зобов’язань. За словами Прем’єр-міністра, поточного року Україна виплатила понад 51 млрд грн держборгів та сплатила 70 млрд грн за російський газ. До речі, на газовій тематиці Микола Азаров акцентував особливу увагу. «Кожен українець, включаючи немовлят, переплатив за газ понад тисячу гривень. Водночас, я переконаний, що найближчими тижнями ми знайдемо компроміс із Росією і отримаємо справедливу та прийнятну ціну», — зауважив глава уряду. Таким чином буде скорочено валютні витрати на імпорт блакитного палива. А додавши до цього цілком достатні валютні резерви Національного банку, Україна отримає гарантію стабільності фінансової системи та національної валюти, переконаний Прем’єр-міністр.

Продовжує уряд врегульовувати й інші фінансові проблеми, зокрема  боргові претензії до держави. «Наприклад, вимогу Міністерства оборони Російської Федерації повернути 405 млн доларів боргу горезвісних Єдиних Енергетичних Систем України пані Тимошенко. А це 3,3 млрд грн, що, на хвилиночку, дорівнює всім витратам держави на будівництво лікарень, шкіл тощо в регіонах у 2012 році», — з певним обуренням повідомив глава уряду.

Ще одним важливим завданням Микола Азаров визначив необхідність істотного покращення зовнішньоторговельного балансу до кінця року. Зокрема він нагадав, що уряд вжив усіх заходів для сприяння експорту зернових. А це — додаткові надходження.

Впровадження економічних реформ не змусило наших людей менше ходити по магазинах. Фото з сайту kp.md

Тепло  буде стабільним

Прем’єр-міністр сподівається на продовження співробітництва з Міжнародним валютним фондом, місія якого прибуває до України 24 жовтня. Співпраця з МВФ, за словами Миколи Азарова, є важливою за умов нестабільності світових фінансових ринків. «У нас позитивні результати і зрозумілі бюджетні плани. Єдине спірне питання, яке залишилось, — це вимога МВФ підвищити тарифи на газ і тепло для населення. Але уряд має свої розрахунки. Наша позиція полягає в тому, що треба знайти інші компенсатори і не перекладати на людей тягар надвисоких цін на газ. Впевнений, що і в цьому питанні ми знайдемо правильне рішення», — переконаний глава уряду.

За його словами, все вищесказане є фундаментом програми з мінімізації впливу на вітчизняну економіку світових кризових явищ, яку уряд розробив спільно з Нацбанком. «Усі інші заходи і механізми також має бути спрямовано на забезпечення купівельної спроможності людей на внутрішньому ринку. Рівень життя зменшуватися не буде. Це — принципово», — категорично заявив Микола Азаров.

Він також повідомив, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі створило робочу групу, яка веде постійний моніторинг поточної ситуації з урахуванням кризових явищ і оцінки зовнішніх ризиків. Виконання рекомендацій цієї групи і програми запобігання ризикам, наголосив Прем’єр-міністр, є особистою відповідальністю кожного члена уряду, глави регіональної адміністрації та інших керівників.

Люди —  не відсотки

Фінансова стабільність є однією з умов для відновлення ринку праці. У першому півріччі 2011-го, за методологією Міжнародної організації праці, безробіття в Україні становило 8,2%, і такий показник Миколу Азарова аж ніяк не влаштовує: «Я наголошую на цій проблемі: маємо справу не з відсотками, а з живими людьми. Нам треба максимально прискорити процес відновлення зайнятості. Створення нових робочих місць є ключовою ланкою нашої економічної політики».

Головною ж проблемою на ринку праці залишається диспропорція між тим, які фахівці шукають роботу, і тим, на яких є попит. Цю проблему, заявив Прем’єр-міністр, треба розв’язувати принципово і на довгу перспективу. Він поінформував, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство соціальної політики і Міністерство освіти і науки, молоді та спорту отримали доручення разом з експертами та науковцями розробити систему довгострокових прогнозів ринку праці та управління розвитком трудових ресурсів.

Крім того, глава уряду доручив Міністерству соціальної політики разом з Міністерством фінансів приділити набагато більше уваги організації і фінансуванню питань перекваліфікації та підвищення кваліфікації.

Насамкінець Микола Азаров висловив щиру подяку працівникам центрів зайнятості, які виконують важливу місію: переконують безробітних людей змінити фах, стимулюють їх опановувати нові спеціальності та, у підсумку, допомагають знайти роботу.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про  внутрішню торгівлю (проект Закону);
  • Про делегацію України для участі в переговорах з Європейським поліцейським офісом щодо укладення Угоди між Україною та Європейським поліцейським офісом про оперативне співробітництво (проект розпорядження Президента);
  • Про  утворення територіальних органів Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про  запровадження режиму ліцензування та встановлення квот на імпорт легкових автомобілів походженням з Республіки Узбекистан (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції державної міграційної політики (розпорядження уряду).