ГАРЯЧА ТЕМА

Українськi туристи не поспiшають вiдмовлятися вiд поїздок до Єгипту

Пам'ятаю перше знайомство з Каїром: протягом кількох годин "черепашої" їзди довелося споглядати спини розставлених щодва метри обабіч головних вулиць столиці військових зі зброєю. Місцевий гід тоді завуальовано нам пояснив: "погані люди" хочуть нестабільності і загрожують життю та спокою президента Хосні Мубарака.

Минуло кілька років і хвиля невдоволення діями чинної єгипетської влади і передовсім особою президента, який обіймає свою посаду тридцять років поспіль, переросла у "дев'ятий вал". Цьому, очевидно, сприяли події у сусідніх Тунісі, Ємені, Алжирі. Та головним подразником все-таки стала внутрішня економічна ситуація. Бідність нації-спадкоємця древньої цивілізації впадала в око кожному, хто ризикував визирнути за віконце запропонованого туроператорами "все включено".

Нині у Каїрі стихійний мітинг переріс у організований майдан і пахне справжньою революцією. Вже понад тиждень люди висловлюють свої протести, попри дію комендантської години, не полишають вулиць, а військові, яких колись ми бачили зі спини, повернули свої автомати і сіли в танки. У вихідні, як бравада перед міжнародним тиском, над площею Тархір (єгипетською - Звільнення) кружляли військові вертольоти. Кількість жертв з початку сутичок переросла півтори сотні. Як завжди у таких випадках, за чорну справу взялися мародери.

Водночас Хосні Мубарак не втрачає надії змінити ситуацію еволюційним шляхом. Він, зокрема, наказав новому прем'єр-міністру Ахмеду Шафіку взятися до політичних реформ. У листі президента до прем'єра, оприлюдненому єгипетським державним телебаченням, йдеться про потребу поступу в напрямку конституційної та законодавчої реформ шляхом діалогу з політичними партіями. Він також закликає до економічних реформ і зменшення рівня безробіття шляхом створення нових робочих місць.

Зміни наближаються, заявив, виступаючи перед мітингувальниками, представник опозиції, відомий у світі політичний діяч Мохамед Ель-Барадеї. Але нинішньому президентові Єгипту у них немає місця. На перше лютого, у єгипетській столиці заплановано акцію під назвою "протест мільйонів". Схоже, що в бажанні скинути багаторічного правителя демонстранти налаштовані рішуче.

Їхати чи не їхати?

Провідною ланкою єгипетської економіки є туризм. А популярною ознакою матеріального благополуччя наших громадян стала змога дозволити собі поїздку до країни пірамід. Нині стало зрозуміло, що подіями в Каїрі ситуація не обмежиться: заворушення докотилися і до курортних Шарм-ель-Шейха й Хургади. Тож саме час бити тривогу і опікуватися долею туристів, які там відпочивають, попри те, що січень вважається найхолоднішим місяцем у Єгипті.

Чому ж українці не поспішають повертатися? Адже сьогодні, за різними даними, в цій арабській країні перебуває майже шість тисяч наших відпочивальників. За словами прес-секретаря МЗС Oлександра Дикусарова, досі жоден з них не звертався за допомогою. Причина банальна - гроші.

Бо серед ризиків, які передбачають угоди між туристами й операторами, політичний не значиться. Нині турагентства відмовляються міняти тури, оскільки розуміють, що коштів за бронювання готелів і чартерний переліт вже не повернеш. Тому й відбуваються рекомендаціями не виходити за територію готелів і відмовитися від екскурсій.

Дивовижно, але мало хто замислюється, що за будь-якої нестабільності саме аеропорт є зоною підвищеного ризику.

 

МЗС лише застерігає...

За повідомленням Посольства України в АРЄ, загальна ситуація в країні продовжує залишатися неспокійною. Станом на 30 січня цього року армія Єгипту взяла під контроль ситуацію в найбільших містах країни (Каїр, Александрія, Суец). У курортних містах з шістнадцятої години до восьмої ранку продовжує діяти комендантська година. Громадян України серед загиблих і поранених у ході заворушень немає.

З огляду на це Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України утриматися від подорожей до Каїра, Олександрії, Суецу і до єгипетських курортів до повної стабілізації ситуації в країні.

Нашим громадянам, які вже знаходяться на території Єгипту, МЗС рекомендує дотримуватися заходів безпеки, уникати місць проведення мітингів та не порушувати комендантської години. У разі потреби громадяни України можуть звернутися до Посольства України в Каїрі (тел. +202 2 378 68 70, +202 2 378 68 71) та до Департаменту консульської служби МЗС України за цілодобовою телефонною лінією +38044 2381657.

МЗС України та українське посольство в АРЄ стежать за ситуацією, і, можливо, їхні рекомендації зміняться. Адже сьогодні багато країн не лише застерігають від поїздок до Єгипту, а й готуються до евакуації своїх громадян. До речі, в сусідній Росії міністерство туризму вже має домовленість з туроператорами, що росіянам пропонуватимуть інші варіанти поїздок, а в разі наполягання повернуть гроші.

На думку голови Всеукраїнської асоціації туристичних операторів Ігоря Голубахи, доки не врегульоване питання про політичні ризики, продаж турів до Єгипту потрібно тимчасово припинити, аби не постраждали люди.

Бо наші люди продовжують купувати путівки. Принаймні в одному зі столичних офісів відомої туристичної компанії нам повідомили, що є попит на "дешеву рибку у каламутній воді".