"Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов: «Наші партнери запевнили, що максимально допомагатимуть Україні у разі російського наступу»"

23 листопада 2021

Цими вихідними у канадському місті Галіфаксі відбувся Міжнародний безпековий форум. Цей щорічний захід залучає до невеликого канадського міста на узбережжі Атлантичного океану сотні знаних експертів та можновладців у галузі безпеки і оборони з усього світу. Цього року Україну на форумі представляла делегація урядовців на чолі із Секретарем Ради національної безпеки і оборони Олексієм ДАНІЛОВИМ. По завершенні форуму Укрінформ розпитав у нього про переговори, ставлення до України в західному світі та інші актуальні міжнародні питання.

— Ви прибули до Канади лише на кілька днів для участі у Міжнародному безпековому форумі в Галіфаксі. З ким мали змогу зустрітися й про що домовитися?

— Ми провели важливі зустрічі, поспілкувавшись із міністром та першим заступником міністра оборони Канади, в.о. начальника штабу оборони ЗС Канади, кількома американськими сенаторами та іншими посадовцями країн-партнерів. Обмінялися думками про те, що нині відбувається в нашій країні, Європі та світі.

— Розкажіть про зустріч із міністром оборони Канади Анітою Ананд.

— По-перше, ми чітко усвідомлюємо, що Канада, а також США і Велика Британія — наші партнери. Ці країни багато нам допомагають та набагато глибше розуміються на процесах, які відбуваються. Ми поговорили про співпрацю, причому взаємовигідну: коли в центрах підготовки наших бійців, які пройшли фронт, присутні іноземні інструктори, — вони так само вчаться протистояти сучасним викликам.

— Яке майбутнє чекає на канадську тренувальну місію UNIFIER, мандат якої збігає наступного року?

— Я більш ніж переконаний, що місія не завершиться. Вона триватиме й надалі, а ось у якому форматі — це вже питання. У нас з Канадою багато спільного, і ми маємо бути разом.

— Наскільки співрозмовники були поінформовані про ситуацію в Україні?

— Не таємниця, що ми обмінюємося розвідувальною інформацією, тож майже всі розуміють, що відбувається. Єдине, що залишилося невідомим, то це те, чи наступатиме Путін, і якщо буде, то коли. Утім, ми маємо бути готовими у будь-якому разі, й наші партнери запевнили нас, що максимально допомагатимуть Україні у разі настання часу «Ч».

— Чи готова Канада підтримати заявку України на вступ до НАТО?

— Не думаю, що Канаді буде складно підтримати таку пропозицію. Проблема в інших країнах, які входять до ЄС і вважають, що це робити поки що зарано. Утім, ми зможемо їх переконати, й рано чи пізно Україна стане членом Альянсу.

— У Галіфаксі також відбулись урочистості з нагоди закладення першого каменя українсько-канадського космодрому. Які ваші враження від цього проєкту?

— Ми на гелікоптері відвідали ділянку, де найближчим часом має розпочатися будівництво космодрому. Там вже відбуваються геологічні роботи та розміщено спецтехніку. Ми вважаємо цей проєкт вкрай важливим для обох наших держав. З канадського космодрому стартуватимуть українські ракети. Що може бути краще?

— Україна формально має право купувати зброю в Канаді, але досі уклала лише один контракт на постачання озброєння. Нам не потрібна канадська зброя, чи на це є інші причини?

— Це більше технічно-фінансове питання, на яке я зараз не готовий дати відповідь. Повернувшись до Києва, обов’язково це з’ясую і, якщо від канадців є якісь хороші пропозиції, ми обов’язково ними скористаємося.

— Чи наражалася якась висловлена вами ідея на опір?

— Жодного опору в нас тут не було. Звісно, співрозмовники могли висловлювати різні думки, але ми люди прагматичні і прямо казали, що якщо демократичні країни не об’єднуються заради спільної мети, це може погано закінчитися.

— Мені іноді доводиться чути про так звану втому від України, її постійних проблем тощо. Чи відчули ви щось подібне в Галіфаксі?

— Ні, не було нічого подібного. Можу з упевненістю сказати, що ми чітко усвідомлюємо, де перебуваємо і що треба робити.

— Чи згадували ви про ситуацію в Білорусі?

— Ми порушували питання, що в Білорусі за ґратами перебуває Марія Колесникова, засуджена на 11 років позбавлення волі. Її необхідно звільнити. Весь світ мусить згуртуватися для цього.

Максим НАЛИВАЙКО,
Укрінформ,
Оттава



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua