СПІВПРАЦЯ

Угода, яка передбачає безвізовий режим за умови короткострокових поїздок, була підписана у Києві

Україна і Сербія збираються активізувати роботу Міжурядової українсько-сербської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва. Про це домовилися Прем'єр-міністр Микола Азаров та міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич на зустрічі, що проходила у рамках його офіційного візиту до Києва.

"Переговори на найвищому рівні пришвидшують розвиток двосторонніх відносин", - зазначив Микола Азаров та нагадав, що офіційний візит Президента Республіки Сербія Бориса Тадича в Україну запланований на осінь 2011 року. Глава уряду також повідомив, що після кризи 2009 року товарооборот між двома країнами зріс в 1,5 раза. Це свідчить про те, що Україна та Сербія можуть співпрацювати за багатьма напрямками. Прем'єр вважає, що підписання угоди про безвізовий режим є важливим кроком для розвитку двосторонніх відносин, оскільки Сербія - наш ключовий партнер на Балканах. Вітчизняні компанії вже висловили готовність брати участь у розвитку інфраструктури Сербії, адже Україна має розвинуте транспортне машинобудування. Крім цього, вони зацікавлені у розробці родовищ нафти, розвитку газотранспортних систем Сербії. Перспективним є й співробітництво у військово-технічній сфері.

Прем'єр-міністр звернувся до сербського дипломата з проханням підтримати пропозицію України щодо розміщення на її території Постійного Секретаріату Карпатської конвенції. (Рамкова конвенція про охорону та сталий розвиток Карпат - багатостороння угода між Польщею, Румунією, Чехією, Словаччиною, Сербією, Угорщиною та Україною, яка була підписана у травні 2003 року з метою зосередження спільних зусиль для збереження, відновлення та раціонального використання природних ресурсів регіону).

Київ також має намір вивчити досвід Сербії у діяльності в рамках Центральноєвропейської ініціативи, в якій ця країна головує у 2011 р. (у наступному році вона передасть головування в цьому регіональному угрупованні Україні).

Сербія є кандидатом на вступ до ЄС. Тож на думку Миколи Азарова, укладення угоди про Зону вільної торгівлі з цією балканською країною - перспективне. "Я доручаю Міністерству економічного розвитку і торгівлі вивчити можливість укладення угоди про ЗВТ з Сербією, провести відповідні консультації з нашими колегами", - сказав Прем'єр. На думку Вука Єремича, після укладення угоди про ЗВТ вдасться істотно збільшити рівень двостороннього товарообороту, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Україна не заперечуватиме і проти приєднання Сербії до СОТ. "Тут ми не маємо принципових застережень, - сказав глава уряду. - Я готовий зустрітися з вашим Прем'єр-міністром і, за необхідності, знайти компромісне рішення".

Того ж дня Вук Єремич зустрівся зі своїм українським колегою Костянтином Грищенком. Глави зовнішньополітичних відомств порушили питання співробітництва у політичній, гуманітарній сферах, обмінялися думками щодо актуальних проблем міжнародної політики. Вони обговорили напрямки подальшого розвитку торговельно-економічного співробітництва. Зокрема, у поточному році планується провести українсько-сербські бізнес-форуми та забезпечити належне виконання домовленостей, які були досягнуті у ході третього засідання Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, повідомляє прес-служба МЗС.