ЗДОРОВ'Я 

Хоч за календарем весна повноправно вступила в свої права, пустунка-зима не поспішає відступати - продовжує дарувати нам морозні днини. А вже так хочеться тепла! Адже навіть у прохолодні березневі дні сонечко світить більш привітно, даруючи нам чудовий настрій. Проте насправді кожен з нас по-своєму реагує на погоду: якщо ви "людина Сонця" і досі скучили за літом, інші - навпаки - можуть і напровесні почуватися як риба у воді! Хоча медики невпинно запевняють: якщо ви погано почуваєтеся, причина може ховатися не тільки в зміні погоди. Оскільки на загальне самопочуття людини найбільш суттєво впливають магнітні бурі - швидкі й сильні зміни в магнітному полі Землі, що виникають в періоди підвищеної сонячної активності.

Магнітні бурі впливають на більшість сфер діяльності людини, тому їх моніторинг та прогноз має неабияке значення. Дослідження вчених підтверджують негативний вплив магнітних бур на стан здоров'я, особливо тих пацієнтів, які страждають на серцево-судинні захворювання. І оскільки в березні ще неодноразово "штормитиме", ми вирішили запитати в медиків: як саме вберегтися від цього явища та перенести його якнайлегше для здоров'я?

- Магнітні бурі впливають як на серцево-судинну систему (занадто звужують чи навпаки розширюють судини), так і на нервову, - розповідає лікар-невропатолог вищої категорії Віталій Остапко. - Тож насправді дуже складно уникнути їхнього впливу. Оскільки людина, яка живе в місті, в комфортних умовах, дуже чутливо реагує на будь-які перепади температури. Тому краще заздалегідь подумати про профілактику і, так би мовити, повернутися до природи - постійно загартовувати свій організм, частіше бувати на свіжому повітрі. Тоді люди будуть менш метеозалежними і значно менше реагуватимуть на подібні зміни.