ТРАДИЦІЇ

Новий рік наближається, про що мріється — хай збувається!
 

Рік, що минув, залишиться в наших спогадах, а на порозі Новорічних та Різдвяних свят будемо мріяти і сподіватися на кращі зміни в житті. Як співається в колядці,

Хай буде щаслива вся ваша родина —Радуйся! Ой радуйся, земле, син Божий народився!Вся ваша родина і вся Україна —Радуйся!Ой радуйся, земле, син Божий народився!

Оскільки січень розпочинає не лише рік, а й господарський та церковно-релігійний календар, шанувальникам народних прикмет і традицій радимо спостерігати за природними явищами в такі дні: 1, 6, 7, 13, 19 січня. Зазвичай Новорічні та Різдвяні свята приємно зустрічати, коли надворі справжня зима, але останнім часом дедалі рідше сніг та мороз радують нас на свята. Якщо 1 січня побачите захоплююче диво — сонячний хрест (це справді трапляється), рік буде неврожайним, із чварами у суспільстві. В інші дні це явище спричинить різке похолодання. Якщо на Новий рік випаде сніг і вдарить мороз — на врожай зернових, якщо ж снігу і морозу не буде — до неврожаю.

6 січня — Святвечір. Останній день різдвяного посту. Після полудня господарі готують 12 пісних страв. На вечерю повинна зібратися вся родина, запрошують сусідів (самотніх людей). Головна страва — кутя з медом і маком. Потім подаються приблизно в такій послідовності капусняк, борщ із грибами, голубці, риба холодна, риба смажена, млинці, вареники з вишнями… Страви і порядок споживання можуть бути іншими, але обов’язково подають узвар. Зоряне небо на Святвечір віщує гарний урожай на ягоди; якщо місяць буде повний — весна з повінню; вночі йтиме сніг — на врожай яблук.

Ранок Різдва Христового починається з колядників. Зустрічайте їх як добрих вісників, обдаровуйте солодощами, яблуками, горіхами. Дорослі в цей день, вітаючись, один одному кажуть: «Христос народився!» і відповідають: «Славімо його!». Закоханим, молодому подружжю слід обмінятися такими словами: «Ти мене кохаєш?» Відповідати слід по совісті: «Не можу збрехати — земля чує…»

Якщо на Різдво тріщить крига, мороз триватиме довго; якщо надворі відлига, наступна весна буде холодною; різдвяна хурделиця віщує колотнечу в суспільстві.

З 13 на 14 січня святкують щедрий вечір. На Тернопільщині в цей день відбувається велелюдний народний карнавал — гуляння Меланки, який справляє незабутнє враження.

Якщо нічне небо з 13 на 14 січня зоряне, буде врожай на горох та гриби; якщо йтиме м’який лапатий сніг — літо буде врожайним, а якщо день на Василя видасться теплим, літо очікується дощовим.

На Водохреще запасіться свяченою водою, окропіть нею оселю. Тримайте вдома на випадок недуги. Свячена вода має цілющі властивості. Попіл, що зібрався в печі після різдвяних свят, не можна зберігати ні в хаті, ні надворі. Під вечір на Водохреще винесіть його за межі обійстя і розвійте: так убезпечите свою господу від лиха. Якщо цього дня тихо й сонячно — літо буде посушливим; похмура й сніжна погода — на врожай. Спостерігайте: якщо січень з морозами — літо буде з грозами; якщо перший тиждень з інеєм — добре вродить гречка; якщо місяць теплий, з відлигами — літо буде неврожайним.

За будь-якої погоди, шановні наші читачі, бажаємо вам у Новорічні та Різдвяні свята гарного настрою, злагоди, щастя й добробуту в кожній родині.

НАШ КАЛЕНДАР

 

1 січня     — Новорічне свято.

6 січня     — Святвечір. Багата кутя.

7 січня     — Різдво Христове.

13 січня    — Меланки. Щедрий Вечір.

14 січня    — Василя. Новий рік за старим стилем.

15 січня    — 20 років тому (1992 р.) Президія Верховної Ради України ухвалила Державний гімн України (автор                         музики М. М. Вербицький).

19 січня    — Водохреще.

20 січня    — День Автономної Республіки Крим.

22 січня    — День Соборності України.

25 січня    — Тетянин день. День студентів.

27 січня    — Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

29 січня    — День пам’яті героїв Крут.