ДЛЯ ЛЮДЕЙ 

Уряд домовився з фармацевтичними компаніями про зниження цін на ліки
 

Прем’єр-міністр Микола Азаров підписав Меморандум порозуміння між Кабінетом Міністрів та суб’єктами господарювання, які здійснюють виробництво лікарських засобів, оптову та роздрібну торгівлю такими засобами.

«Це передусім добровільний документ, це соціальна відповідальність, бажання обмежити вартість ліків і показати приклад усім іншим виробникам та продавцям», — зазначив глава уряду.

Меморандум передбачає, що фармацевтичні компанії беруть на себе зобов’язання гарантувати малозабезпеченим і соціально незахищеним громадянам рівний доступ до високоякісних препаратів вітчизняного виробництва за економічно обгрунтованою ціною в усіх аптеках і лікувальних закладах, а також поетапне зменшення протягом трьох місяців з дня підписання документа на 20% цін на ліки, які включені до обов’язкового асортименту вітчизняних соціальних препаратів.

Фармкомпанії також не підвищуватимуть ціни на ліки, включені до національного переліку основних препаратів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного чи місцевого бюджетів. Також учасники ринку сприятимуть здешевленню лікарських засобів для населення шляхом наближення цін в аптеках до оптово-відпускних цін виробників.

Фармацевти зобов’язуються також виробляти широку номенклатуру ліків для внутрішнього ринку і своєчасно та в повному обсязі задовольняти попит, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Зі свого боку уряд залучатиме представників громадських організацій фармацевтичного сектору економіки до підготовки та виконання своїх рішень з питань регулювання фармринку, до визначення параметрів державної підтримки вітчизняного виробника. Кабмін забезпечить дотримання законодавчо встановлених вимог щодо декларування оптово-відпускних цін на ліки та розробить чіткі критерії відбору препаратів для закупівлі за бюджетні кошти. Сприятиме він і переорієнтуванню держзакупівель ліків на вітчизняні препарати, виготовлені за повним циклом. Здійснюватиме влада і довготермінову прозору політику на фармацевтичному ринку, що дасть учасникам ринку змогу впевнено та прогнозовано планувати розвиток бізнесу на роки вперед.

«Я надзвичайно вдячний вам за те, що ви добровільно погодилися на зниження вартості ліків. З одного боку, для вас це може призвести до зниження певних економічних показників, з іншого, — зниження ціни не завжди призводить до економічних втрат. Іноді це сприяє збільшенню обсягів продажу», — констатував Прем’єр-міністр. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»