МИСТЕЦТВО

Чергова виставка живопису і графіки, що відкрилася в Сумському художньому музеї, репрезентує яскраву і самобутню сумську художницю Олену Гладких, члена Міжнародної федерації художників ЮНЕСКО, заслуженого художника України. Вона пішла з цього світу у квітні 2010-го на 42-му році життя, залишивши талановиту і розмаїту творчу спадщину. На виставці представлено понад 50 її творів.

За словами мистецтвознавця, завідуючої відділом декоративно-прикладного мистецтва музею Людмили Федевич, Олена прожила коротке, але насичене творче життя. Ще будучи зовсім юною художницею їй випало познайомитися з метрами російського живопису Іллею Глазуновим та Олександром Шиловим, які високо оцінили її талант. Це додало дівчині сили і впевненості. У 1996 році в Центральному будинку художників у Москві відбулася перша її персональна виставка. Майже всі 60 представлених робіт розкупили. Незабаром О. Гладких стає учасницею виставок в Барселоні, Парижі, інших європейських містах. У 2002-му на отриманий від уряду США грант проходить стажування в мистецьких галереях міст Чикаго та Луїсвіль. П'ять років тому посол Угорщини в Україні Януш Тот в амбасаді організував персональну виставку О. Гладких, а наступного року ці твори демонструвалися в Російському посольстві.

Назва щойно відкритої меморіальної виставки належить самій авторці - сім років тому Олена звітувала в галереї Києво-Печерської лаври роботами, які визначила як "Спогади про майбутнє". Однак зараз відвідувачі Сумського художнього музею мають змогу ознайомитися і з графікою землячки, зокрема циклом "Дванадцять місяців", який не знайомий широкому загалу.

Світ Олени Гладких водночас реальний і міфологічний, загадковий і відкритий, конкретний і закодований. У ньому переплелися любов, захоплення, розважливість, замилування... Немає лише місця для ворожнечі, заздрощів, злоби. Художниця до останнього свого дня вірила в давню істину - світ може порятувати лише краса.