ПАРТНЕРСТВО

Україна скористається досвідом Альянсу та візьме участь в антипіратських операціях

Уряд затвердив річну програму співробітництва "Україна - НАТО". Про це повідомив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з Генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Андерсом Фогом Расмуссеном.

Документ передбачає, що Україна розвиватиме конструктивну співпрацю з Альянсом, як це передбачено Законом України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" в усіх напрямах, визначених у відповідних двосторонніх документах, з дотриманням принципів, зафіксованих у Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору.

Конкретизуючи напрямки співробітництва, Прем'єр-міністр зазначив, що бойові кораблі вітчизняних ВМС можуть здійснювати патрулювання в Аденській затоці та брати участь в операціях щодо запобігання захопленню суден і боротьби з піратством. "Замість того, щоб іржавіти біля стінки, кораблі можуть бути корисними в охороні судноплавства, а моряки - набувати бойового досвіду", - зазначив глава уряду. При цьому він запевнив: уряд готовий фінансувати рейд кораблів ВМС України.

У свою чергу Андерс Фог Расмуссен запросив Україну до участі в операції Ocean Shіeld (Океанський Щит), завданням якої є запобігання піратству, у першу чергу, в районі Аденської затоки. Він додав, що надзвичайно актуальним є спільне використання військових технологій в умовах кризи, коли оборонні бюджети країн обмежені.

Генсек НАТО зазначив, що він покладає великі надії на засідання комісії Україна - НАТО, яка пройде на рівні міністрів закордонних справ у квітні в Брюсселі. Альянс вважає надзвичайно важливим створення Кабінетом Міністрів Урядової комісії під керівництвом міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, яка займатиметься оперативними питаннями співпраці України з НАТО.

Також було обговорено питання переоснащення вітчизняної армії. Микола Азаров заявив, що Україна готова впроваджувати стандарти НАТО у Збройних силах. "Нам підходять ваші стандарти добре оснащеної, невеликої за чисельністю, але мобільної і технологічно досконалої сучасної армії. І ми готові запроваджувати їх у себе", - цитує слова Прем'єр-міністра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Глава уряду відзначив, що Україна зберігає потужний потенціал військово-промислового комплексу і може бути постачальником або учасником кооперації в таких сферах як військово-транспортна авіація, протиракетні і радіолокаційні системи, високоточне озброєння, бронетехніка.

Наприкінці зустрічі Генсек Альянсу подякував Україні за участь у миротворчих операціях. "Я хочу скористатися можливістю і подякувати Україні за той внесок, який вона робить в операції різних місій під керівництвом НАТО із забезпечення миру, головним чином на Балканах, в Афганістані, і в наших морських операціях".