АКТУАЛЬНО

«Урядовий кур’єр» з’ясував, чому тільки 75% першокурсників отримали цей документ

Першокурсники вітчизняних вишів отримають омріяні студентські квитки впродовж вересня, запевняють у Всеукраїнській студентській раді. «75% з них уже отримала цей документ. Є деякі затримки з тими студентами, які були зараховані на контрактну форму навчання лише наприкінці серпня, а відповідно адміністрації вишів пізніше подали інформацію до центру, який виготовляє студентські квитки. Але до кінця місяця всі вони будуть надруковані», — зазначає голова Всеукраїнської студентської ради Анастасія Сабова.

У прес-службі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту «УК» розповіли, що проблема несвоєчасної видачі студквитків виникає щороку, адже їх традиційно виготовляють упродовж вересня. «До початку навчального року просто фізично важко сформувати списки, надрукувати та видати весь обсяг необхідних студентських квитків для першокурсників. До речі, виші самостійно укладають договори з фірмою-виробником на виготовлення цих документів. Тому за своєчасність і правильність укладання договорів несуть відповідальність саме керівники вищих навчальних закладів», — переконані у профільному відомстві, але все ж вирішили перевірити деякі заклади.

Так, МОН провело моніторинг в тридцяти провідних ВНЗ України і в жодному з них не виявило випадків зволікань із замовленням та видачею студентських квитків. Відомство продовжує контролювати стан видачі студентських документів та в разі порушень законодавства вживатиме відповідні заходи. «Якщо в окремих закладах існує така проблема, зазвичай, до 20 вересня вона розв’язана, і всі студенти-першокурсники отримують свої квитки», — пояснюють у прес-службі.

«Чому на друк ішов такий тривалий час? Тому що багато років цим займалася приватна структура, яка не поспішала друкувати, доки не набереться достатня кількість замовлень, — пояснює ситуацію міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. — Гадаю, в цьому році ми змінимо порядок і змусимо тих, хто раніше займався друком квитків, зменшити термін видачі дублікатів хоча б до двох–трьох тижнів від моменту одержання заявки від вищого навчального закладу».

Втім, поки чиновники шукають винних, першокурсники без важливого документа в кишені вже стикаються з різними незручностями — зокрема скаржаться, що через відсутність студентських квитків не можуть заселитися до гуртожитків, користуватися своїми знижками тощо. На це у Всеукраїнській студентській раді зазначають, що кожен виш на вимогу студента зобов’язаний видати довідку з місця навчання, де зазначено всі необхідні відомості.