МЕТA

Микола Азаров разом із блогерами шукали шляхи поліпшення комунікації між владою та народом для відновлення взаємної довіри 

Наша газета вже писала про те, що Прем’єр-міністр і деякі міністри активно ведуть власні сторінки в соціальній інтернет-мережі Facebook. Маючи доступ до всесвітнього павутиння, будь-яка людина може поставити можновладцям запитання, вказати на конкретні проблеми, поділитися думками з того чи того питання. 

Сказано — зроблено

Як раніше зазначав глава уряду, він особисто веде свою сторінку, тому вся інформація потрапляє до Прем’єра без посередників. При цьому цікаві думки інтернет-користувачів беруться на озброєння, а резонансні повідомлення перетворюються на конкретні доручення. Попри такий підхід, рівень комунікації влади з громадськістю, як визнає Микола Азаров, не достатній, і треба шукати нових форм спілкування. Перша така спроба відбулася днями: глава уряду провів  зустріч із лідерами думок online-середовища (тобто блогерами), на якій присутні говорили на тему «Комунікації під час реформ — як владі спілкуватися з народом».

Вона гостра, адже впровадження останніх реформ, які, безумовно, потрібні державі (і це визнає більшість суспільства) часто-густо зустрічало опір певних верств населення, зокрема у вигляді численних акцій протестів. Чому ж така невідповідність? На думку присутніх блогерів, у більшості випадків громадськість просто не розуміє сутності і наповнення запропонованих змін. Людям потрібна конкретика, вони хочуть бачити, як саме та чи інша реформа якісно вплине на їхнє життя. 

Про актуальне - відверто і з усмішкою. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Проте здебільшого всі роз’яснення робляться канцелярською, не зрозумілою для пересічного громадянина мовою. Ось і виникають суперечності між суспільством та владою. Микола Азаров погодився із цією думкою, зауваживши: уряд робить і робитиме все, аби аспекти реформ було розкладено по поличках і донесено до людей у доступній для них формі.

Обійдемося без піару

Ще одна з причини несприйняття певних кроків влади — втрата в населення довіри до неї. Адже різниця між словами можновладців і тим, що насправді робиться, іноді колосальна. Тому влада має визнавати реальні проблеми і ретельно стежити за виконанням власних рішень, а люди — бачити конкретні результати. Ось тоді і прийде довіра. У свою чергу Микола Азаров зауважив, що вже зроблено багато позитивного, однак аби отримати довіру, потрібно багато часу. Нині ж слід виходити з реалій, які існують, — не займатися популізмом, а зберегти стабільність у країні на всіх рівнях. Якщо це вдасться зробити, то за 10 років, переконаний Микола Азаров, Україну буде не впізнати. У позитивному значені цього слова.

Загалом атмосфера під час спілкування була невимушена. І попри те, що у бік Прем’єра лунали, як він сам висловився, «наїзди», глава уряду залишився задоволений таким форматом спілкування. Микола Азаров був у гуморі, під кінець зустрічі дедалі частіше усміхався, а подекуди навіть відверто сміявся.

Було домовлено, що такі зустрічі стануть регулярними, і навіть визначено тему наступних трьох. Під такою дорожньою картою глава уряду поставив свій підпис. Також блогери запропонували, щоб наступні зустрічі проходили без такої кількості журналістів (лише відеокамер було з 15), адже діалог перетворюється на прес-конференцію. Микола Азаров погодився, зауваживши: «Мені піар не потрібен».