ПРОТЕСТИ

Святкування Дня Незалежності в Грузії не обійшлося без протистояння

У Тбілісі зроблена спроба розвитку сценарію, написаного за межами Грузії, - так прокоментував президент цієї країни Михаїл Саакашвілі перебіг подій неспокійної ночі із середи на четвер напередодні святкування Дня Незалежності. За офіційною версією, опозиційні "Народні збори" відмовились на вимогу мерії припинити розпочату кілька днів тому акцію протесту або перенести її в інше місце. У відповідь місцеві спецпризначенці розігнали мітингувальників.

На жаль, під час сутичок у Тбілісі загинуло двоє людей. Їх, за свідченням очевидців, збив ескорт опозиційних політиків, який на великій швидкості тікав з місця проведення акції. За словами міністра внутрішніх справ Грузії Отара Утіашвілі, один із загиблих - поліцейський, другий - пересічний громадянин. Загалом госпіталізовано 37 потерпілих, з яких 8 поліцейських, 28 цивільних та журналістів.

Нинішні акції протесту в Грузії дехто називає "срібною революцією", оскільки в них беруть участь багато літніх грузинів, які потерпають від низьких пенсій та високих цін на харчі. Люди вимагають відставки президента Михаїла Саакашвілі, якого звинувачують у монополізації влади, а також у тому, що він недостатньо бореться з бідністю в країні.

Щоправда, Саакашвілі, який прийшов до влади у 2004 році на хвилі народного повстання проти попереднього президента Едуарда Шеварнадзе, названого Трояндовою революцією, залишається досить популярним політиком у країні.

Оцінюючи дії своїх опонентів напередодні річниці Незалежності, він, зокрема, зазначив: ці політичні лідери хотіли не свободи слова, а насилля і жертв, і коли вони не змогли отримати жертв в результаті зіткнень з поліцією, то втікаючи, просто переїхали людей. Грузинський президент висловив співчуття сім'ям загиблих.

ОФІЦІЙНО

Президент України Віктор Янукович привітав грузинський народ з 20-ю річницею Незалежності Грузії.

Віктор Янукович побажав грузинському народові миру та процвітання.

З ПЕРШИХ ВУСТ

Василь ЦИБЕНКО,
Надзвичайний і Повноважний
Посол України в Грузії:

- Громадяни України участі в акціях, організованих радикальною опозицією, не брали. Наше посольство заздалегідь провело відповідну роботу з українцями, які тимчасово проживають у Грузії. Тому, на щастя, й постраждалих серед наших співвітчизників немає, до посольства з приводу будь-якої допомоги ніхто не звертався.

Загалом сьогодні на консульському обліку в Тбілісі і Батумі перебуває майже тисяча громадян України.