ВИТОКИ

Під оберегом Богородиці міцніє дух волелюбства нащадків славних запорожців

На православному календарі є свята, які водночас мають народно-релігійні й національні риси та забарвлення, несуть у собі особливий колорит і неповторність. До таких насамперед належить свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке традиційно відзначаємо у зеніті золотої осені - 14 жовтня.

Започатковане у давній Візантії, це свято стало надзвичайно популярним в Україні. Пресвята Богородиця Покрова вважалася заступницею козаків, адже на Запорозькій Січі головним був Покровський храм. Та й престольним днем там було саме 14 жовтня. Козаки, вирушаючи в походи, неодмінно брали з собою оберіг - образок Покрови.

У селянському побуті цей час - розпал сезону на сватання та заміжжя, своєрідний шлюбний період. Хоч формально він тривав до Пилипівки (27 листопада), все-таки сваталися головним чином до Покрови, а весілля справляли до Дмитра (8 листопада). Дівки, які зачекалися женихів, молилися: "Свята мати Покровонько, накрий мою головоньку, хоч наміткою, хоч ганчіркою, аби не зосталася дівкою".

Надзвичайно цікавий цей день і з "синоптичної" точки зору. Сьогодні можна дізнатися, якими будуть наступні півтора осінніх місяці й зима-весна в цілому. Якщо, наприклад, віятиме зі сходу, чекаймо на люті холоди.

Дуже сильний вітер - на вітряну весну. Своєрідним барометром стають журавлі: полетять у вирій - незабаром буде зимно, залишаються вдома - чекаймо на затяжну і сльотаву осінь.

Доброю традицією вважалося закінчити всі роботи, пов'язані з землею, точніше, тим, що під нею. Наприклад, викопати моркву, буряки, картоплю. Ті ж, хто тривожив її, ризикували накликати на себе всіляку нечисть, яка вже вклалася на зимову сплячку.

Серед добрих традицій - напередодні або ж цього дня робити якусь добру і значущу справу. На Сумщині, наприклад, позавчора відкрили пам'ятний знак на честь останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського, якому незабаром виповниться 320 років від дня народження і якого побратими називали козацьким батьком. Цей знак з'явився в козацькому сквері студентського містечка Сумського національного педагогічного університету (до речі, сквер носить ім'я Петра Івановича). З такою ініціативою виступили козаки Сумської паланки міжнародної громадської організації "Козацтво Запорізьке", які спільно зі студентами вишу свого часу власними руками облаштували сквер.

Як підкреслив заступник голови Сумської облдержадміністрації Сергій Грицай, козацький батько Петро Калнишевський і сьогодні слугує нам усім зразком палкої любові до рідної землі, уособленням нескореності і величі духу. На Сумщині, де народився великий патріот України, свято шанують пам'ять про нього, дбають, аби сучасники знали про велике страдницьке життя земляка. Святкове дійство завершилося потрійним салютом із козацьких гармат.