УРОЧИСТОСТІ

На Черкащині керівники держави вшанували пам'ять Великого Кобзаря

На Чернечій горі у Каневі велелюдно. Біля пам'ятника Тарасу Шевченку відбувалися урочисті заходи, присвячені 150-й річниці від дня перепоховання Великого Кобзаря.

Дівчата у національному вбранні зустрічали Прем'єр-міністра Миколу Азарова хлібом-сіллю. Поряд із ним - Голова Верховної Ради Володимир Литвин, представники Адміністрації Президента, урядовці та народні депутати. Тільки-но вони піднялися сходами до пам'ятника, митрополит Черкаський і Канівський Софроній розпочав літію. Буквально за кілька хвилин на могилі Т. Шевченка з'явився вінок із живих квітів. Звучав усім відомий "Заповіт" у виконанні капели бандуристів.

Усе б непогано, лише прихильники опозиційних сил, незважаючи на урочистий момент, скандували різкі гасла. Та Миколу Азарова це не збентежило.

"Щороку у цей день вдячні українці всюди у світі вшановують пам'ять Великого Поета, який дав своєму народу віру у власні сили і національну гідність. Протягом останніх двох століть потужна енергія творчості Тараса Шевченка живить наш народ і Українську державу", - наголосив він. Глава уряду вважає, що пізнавати письменника потрібно протягом усього життя - тобто перечитувати, досліджувати та намагатися розуміти. А творчий та життєвий шлях Кобзаря має стати прикладам того, як потрібно вірити у свої сили, любити Україну і її народ.

Наступним до мікрофона підійшов Голова Верховної Ради. Володимир Литвин розпочав виступ із того, що в такий день слід не проголошувати промови, а зіставляти свої вчинки із думками Шевченка, Апостола правди і науки.

"Тарас Шевченко вчив, що потрібно робити, щоб об'єднати країну, щоб Україна змогла стати справді потужною цивілізованою державою, щоб ми не діяли за одвічним принципом - "кайданами міняємось, правдою торгуємо". Попри всі розбіжності, ми єдині в тому, щоб Україна була такою, про яку мріяв і за яку страждав поет", - наголосив він. Тож треба говорити про головне: про людей, Україну, народ.

Згодом представницька делегація попрямувала на оглядовий майданчик, де прослухала кілька пісень у виконанні Національного академічного хору ім. Г. Верьовки та відвідала Тарасову світлицю. А на брифінгу Прем'єр не коментував викрики невігласів, акцент він зробив лише на одному, найважливішому моменті, - уряд приділятиме максимальну увагу розвитку Шевченківського національного заповідника у Каневі.

"Це надзвичайно визначний та хвилюючий день. Мені дуже приємно, що протягом року ми реконструювали такий чудовий музей. А нині подумали про те, щоб розв'язати питання подальшого його розвитку. Таке місце у нас одне в Україні, а значить і увага уряду буде зосереджена на ньому постійно", - наголосив Микола Азаров.

Наостанок він додав: під час огляду експозиції із міністрами обговорювалися питання розвитку Шевченківського національного заповідника, зокрема будівництва великого виставкового комплексу.