СПІВДРУЖНІСТЬ

Угоду про вільну торгівлю СНД може укласти навесні наступного року

Учора Санкт-Петербург тимчасово став своєрідною столицею Співдружності незалежних держав. Тут відбулося засідання Ради глав урядів СНД, в якому взяв участь і Прем'єр-міністр України Микола Азаров.

По прибутті очільники делегацій зустрілися у президентській бібліотеці ім. Бориса Єльцина, де всіх гостей Північної Пальміри привітав глава уряду Російської Федерації Володимир Путін. Насамперед він не міг не відзначити тридцятивідсоткове зростання товарообігу між країнами СНД, що свідчить про завершення нещодавніх кризових процесів у світовій економіці. Особливо це стосується співробітництва України і Росії, товарообіг між якими лише за 10 місяців поточного року зріс більш ніж на 80%.

Забігаючи наперед, повідомимо, що в ході засідання Ради глав урядів країн СНД у розширеному складі одностайно ухвалено рішення підготувати остаточний варіант договору про вільну торгівлю між членами Співдружності до кінця поточного року, аби його можна було підписати навесні наступного.

Нову угоду буде складено з урахуванням принципів і норм Світової організації торгівлі, і вона замінить "морально застарілий" договір про вільну торгівлю країн СНД від 1994 року. Наступний раунд переговорів щодо цієї теми відбудеться 21-23 грудня, повідомляє УНІАН.

При цьому нова угода покликана замінити чинні двосторонні між країнами СНД про двосторонню торгівлю. Домовлено також про прискорення внутрішньодержавних процедур для ратифікації угоди за правилами визначення країни походження товару.

Програмою засідання передбачено обговорення угод про співпрацю в галузі правової охорони інтелектуальної власності, про створення сумісних національних телеметричних систем, план заходів у сфері гуманітарної співпраці.

Департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну повідомляє, що глави урядів держав - членів СНД заслухали прогноз виробництва й споживання енергоресурсів на період до 2020 року, концепцію підвищення продовольчої безпеки, основні напрямки створення й функціонування ринку м'ясо-молочної продукції, інформацію про основні цільові макроекономічні показники розвитку СНД.

На порядку денному - і розгляд питань про асигнування на створення й розвиток об'єднаної системи спільної протиповітряної оборони.