АВАРІЯ

Загинула одна людина, двоє травмовано

В Ужгороді 29 серпня о п’ятій вечора сталася аварія техногенного походження таких масштабів, яких місто досі не знало. Під час несанкціонованих земляних робіт екскаватор зачепив газову трубу середнього тиску. Після того майже годину газ безперешкодно фугасив через прорив у трубі. Люди, які стали свідками аварії, розповідають, що весь цей час не могли знайти заглушку, щоб припинити витікання газу. Пожежники намагалися запобігти найгіршому, взявши місце аварії в кільце та здійснивши обхід прилеглих до небезпечної зони будинків. 

У кав’ярні «Шериф», яка сусідить із місцем аварії, жінка-бармен і двоє відвідувачів відмовилися прислухатися до поради залишити небезпечну зону. І поплатилися. Іскри чи язичка полум’я (це ще з’ясовується) виявилося достатньо, щоб висококонцентрована газоповітряна суміш вибухнула. Відтак розпочалася пожежа.

Тривають роботи на місці аварії. Фото Василя БЕДЗІРА

Лихо без розуму

До гасіння пожежі, яку вдалося досить швидко ліквідувати, були задіяні 50 чоловік особового складу МНС, а також 35 осіб аварійних та служб життєзабезпечення міста. Пошкоджено вікна, двері, дах, перекриття, стіни та інше майно двоповерхової кав’ярні, розташованої на перехресті вулиць Анкудінова та Руська.

Під час гасіння пожежі вогнеборці знайшли охоплених полум’ям трьох осіб — 44-річного Романа Кофеля, 46-річного Євгена Сабова та 44-річну офіціантку кафе Олену Газісту. Всі вони зазнали значних опіків.

Як повідомив начальник управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Роман Шніцер, двоє постраждалих перебувають у важкому стані, проте в обох спостерігається позитивна динаміка. У третього постраждалого стан вже не є важким. Пацієнти перебувають у свідомості.

За словами Романа Шніцера, постраждалі забезпечені всіма необхідними ліками та доглядом з першої хвилини у лікарні. Лікарі, що опікуються ними, систематично консультуються зі спеціалістами з республіканського опікового центру. Тому транспортування до Києва постраждалі не потребують. Щодо терміну тривалості лікування, то про це говорити поки зарано — в кожного індивідуальний перебіг. Як стало відомо, на допомогу закарпатським медикам з Києва виїхав фахівець з київського опікового центру.

На цьому лік втратам не завершився. Через аварійне відключення світла в річку Уж потрапили майже 300 кубометрів неочищених каналізаційних стоків. Подачу газу користувачам було терміново припинено. На ранок 30 серпня витік газу з пошкодженої труби ліквідовано. Однак весь обласний центр та Ужгородський район (64 населених пункти) залишалися без газопостачання. Також в Ужгороді відключеними від електропостачання були 9 вулиць.

Хлібна  лихоманка

Після аварії життя міста багато в чому змінилося. Вже наступного дня виникли черги за хлібом, причому, за словами роздрібних торгівців, їх можна було легко уникнути, попередивши про наступне відключення газу в місті. «Нам достатньо було подзвонити постачальникам у Берегове, Перечин та інші міста, щоб ті на ранок уже завезли нам свіжоспечену продукцію». Цього не сталося, тож за буханцями люди стояли в чергах по годині чи більше.

Довелося згадати дідівські методи приготування їжі. Хто живе в приватному секторі, той запалив ватру і куховарив на відкритому вогні у казанках. Хто ж не мав такої можливості, але мав електроплитку або балон зі зрідженим газом, той теж вийшов зі скрутного становища. Гірше тим, хто виявився зовсім «обеззброєним». Їм не залишилося нічого іншого, як купувати електроприлади. У вівторок до обіду вартість електроплиток на речовому ринку підстрибнула з 120 до 190 грн, до того ж вони стали дефіцитом.

Помилки з хлібопостачанням, що мали місце першого дня, виконавча влада  виправила вже наступного. Ажіотаж зняли підприємці з інших міст області, які привезли стільки хліба, скільки було потрібно. 

Хто відповість

Тим часом тривають роботи з налагодження газопостачання: бригади ремонтників два дні підряд не відходять від місця аварії, виконуючи невідкладні роботи. Водночас керівник цих робіт, від якого кореспондент «УК» намагався довідатися про зроблене на обідню пору 31 серпня, відмовився давати  коментар. Тож поки що невідомо, чи до аварії призвів лише людський фактор під час несанкціонованих земельних робіт, чи й хиби, допущені під час монтажу газових мереж раніше. Згідно з неперевіреними даними, прориву труби могло б і не статися, якби на ній був установлений захисний кожух (покриття у вигляді труби більшого діаметра). Так це чи не так,розслідуватиме спеціальна комісія НАК «Нафтогаз». Вона аналізуватиме причини, що призвели до аварії, дасть оцінку діям усіх фізичних і юридичних осіб, що виявилися до неї причетними.

У середу газовики збиралися поетапно під’єднувати споживачів до газових мереж. До справи, кажуть, залучені 33 бригади працівників газового господарства, які стежитимуть за безпечним  відновленням газопостачання у 26-ти населених пунктах Ужгородщини. В першу чергу блакитне паливо подадуть у приватний сектор.

Процес заповнення мережі блакитним паливом може тривати 2-3 доби. Перед відновленням газопостачання спеціалісти «Закарпатгазу» здійснять поквартирний обхід, щоб уникнути нових аварій.

P.S.

На ранок 31 серпня без газопостачання залишалося 48,4 тис. абонентів у обласному центрі і в 26 населених пунктах Ужгородського району. Без електропостачання — 15 абонентів у  м. Ужгород.