ПЕРСПЕКТИВА

Регіональні проекти, що визначають подальший економічний  розвиток області, отримали  «зелене світло»

Третій міжнародний економічний форум «Інновації. Інвестиції, Харківські ініціативи», що традиційно проходить у першій столиці щоосені, зібрав понад 300 учасників із 20 країн світу. Це були представники великих вітчизняних і іноземних компаній та підприємств, а також  дипломатичного корпусу, управлінці з України, Росії, Євросоюзу, в яких харківські  ініціативи викликають дедалі більший інтерес для планування  та ведення бізнесу на Слобожанщині.  Уже невдовзі,  як стверджують керівники міста і області, цей форум стане  майданчиком для укладання багатомільйонних інвестиційних  та зовнішньоторговельних контрактів.

Курс — на інтелектуальне виробництво

Амбітні заяви  мають міцне підгрунтя. Адже  у складний для світової і вітчизняної економіки посткризовий період Харківська область, попри невтішні прогнози, ввійшла до регіонів-лідерів України за обсягами залучених прямих іноземних інвестицій. Візитною «інвестиційною карткою» Харківщини  стала присутність на її теренах підприємств  відомих світових брендів — Philip Morris, Nestle, Shell, BNP Paribas, Сбербанк Росії та інші. Тож і в майбутньому  харків’яни розраховують на серйозні капіталовкладення в економіку регіону. Для цього тут постійно шукають нові шляхи залучення інвестицій. Одна з новацій, що вирізняє  Харківщину з-поміж інших областей, — кластерний підхід до розвитку регіональної економіки, закладений Стратегією сталого розвитку Харківської області до 2020 року,  який поступово  реалізується. Нині на Харківщині  формується кластер ІТ-індустрії. Створено вже українсько-російський технопарк «Слобожанщина» і на стадії завершення перебуває створення ІТ-парку «Інтелектроніка».

— Україна і Харківщина зокрема зосередили свої зусилля на залученні іноземних інвестицій для реалізації пакета реформ, який спрямований на подолання технологічного, конкурентного та соціального відставання від провідних країн Європи, — пояснив учасникам форуму позицію державної та місцевої влади заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов. — Подолати це відставання ми повинні в стислі терміни, з огляду на стратегічний курс нашої країни  на економічну інтеграцію з Європейським Союзом. В останні десять років основне зростання обсягів прямих іноземних інвестицій в Україну відбувається за рахунок фінансового капіталу, що само собою позитивно, бо дає змогу залучати додаткові ресурси для кредитування реального сектору економіки. Водночас ми зацікавлені в приході інвестора й у реальний сектор для забезпечення сталого зростання територій області, реалізації потужного інноваційного потенціалу наших наукових інститутів, дослідницьких центрів, промислових підприємств і вишів. Для цього ми готові буквально «за руку» провести кожного, хто виявить бажання інвестувати в наш регіон, — наголосив Ю. Сапронов.

Не  «кошмарити» бізнес

Таку жадану обіцянку під час роботи економічного форуму отримали від владних структур Харківщини всі його учасники. Для них більш ніж переконливими стали слова заступника голови Харківської облдержадміністрації з економічних питань Юрія Сапронова, який довів, що поставлені перед собою завдання — створити в області належні умови для інвестора — влада вже виконує. Сьогодні будь-який бізнесмен може отримати адекватну інформацію про регіон, можливості організації та розвитку бізнесу в ньому. Для цього на сайті облдержадміністрації  в режимі он-лайн доступний економічний атлас Харківської області. І це легко можна перевірити. Видано також  книгу інвестора, в якій міститься  максимально корисна інформація про область.

Чимало приємних зрушень сталося  й для максимального спрощення  початку та ведення бізнесу для іноземного інвестора. Зокрема Харків став одним із перших міст, яке впровадило  на практиці європейські підходи  в роботі дозвільних  структур з бізнесом, відкривши цього  року Єдиний дозвільний центр. Але найбільш схвально зустріли учасники економічного форуму слова Юрія Сапронова про те, що, ставши заступником голови облдержадміністрації, він передусім поставив перед собою основне завдання:  перестати «кошмарити» бізнес з боку різноманітних структур — силових, контролюючих, перевіряючих  та дозвільних. І хоча впоратися з цим у масштабах одного регіону непросто, тут також уже є зрушення. Сьогодні, за словами Юрія Сапронова,  в Харківській області перебувають у провадженні майже 150 справ проти працівників різних гілок влади.

По завершанні підписання Угоди про співпрацю Харківської та Запорізької облдержадміністрацій учасникам форуму показують художні фотопанно, які виконав Борис Петров. Фото прес-служби ХОДА

Погляди у бік Китаю

 Саме у цій країні Харківщина збирається  отримати у майбутньому серйозні іноземні інвестиції. Розрахунок простий: Китай приділяє останнім часом велику увагу розвитку відносин  з Україною в сільському господарстві і вже до кінця цього року  інвестує в галузь 10 млрд доларів. Враховуючи те, що інтерес китайської сторони полягає  в імпорті з України продуктів харчування, а також спільній реалізації їх на ринках третіх країн, харків’яни мають намір активно долучитися до цієї роботи. Про це вони й повідомили китайську делегацію під час економфоруму.

І своїх не цуратися

Під час економічного форуму керівники двох областей, Харківської та Запорізької,  Михайло Добкін і  Борис Петров підписали Угоду про співпрацю їхніх адміністрацій.  Як зазначив голова Запорізької облдержадміністрації Борис Петров,  нині приділяють багато уваги укладенню угод між областями і регіонами іноземних держав, але обходять співпрацю між вітчизняними областями, хоч у більшості вони пов’язані відносинами, що мають глибоку історію. На це звернув увагу керівників областей Президент України Віктор Янукович на Раді регіонів у Криму.  «І наша співпраця з Харківською областю не розпочалася сьогодні, — зауважив Борис Петров. — Ми  теж давно співпрацюємо. А ця угода дає нам офіційну можливість створення оперативних груп. Ми не закінчимо нашу роботу формальним підписанням, а шукатимемо шляхи співпраці, яка дасть змогу розвиватися нашому і харківському регіонам. Я абсолютно впевнений у позитивному результаті», — наголосив  Борис Петров.

ОФІЦІЙНО

                                   
Михайло ДОБКІН, 
Голова Харківської облдержадміністрації:

— Наша область зуміла в непростий посткризовий час переламати тенденцію відтоку інвестиційних капіталів. Про це свідчить стабільна робота практично всіх компаній зі стовідсотковою або пайовою іноземною участю, які представлені на нашому ринку. Також намітилася позитивна тенденція припливу інвестиційного капіталу в підприємства нашого регіону. За 2010 рік — перше півріччя 2011-го в регіон прийшло 679 млн дол. США іноземних інвестицій. Так, за цим показником Харківська область стала третьою в загальноукраїнському рейтингу регіонів.  

Завдяки політиці Президента та уряду України, спрямованій на створення умов максимального сприяння іноземному інвесторові в Україні, в реальний сектор економіки України та Харківської області приходить довгостроковий стратегічний інвестор в особі провідних транснаціональних корпорацій.

КОМПЕТЕНТНО

                                   
Василь ФЕДЮК, 
директор департаменту регіонального розвитку
Державного агентства з інвестицій
і управління національними проектами України:

— На базі Харківської області буде сформована інвестиційна модель для інших регіонів України.  Сьогодні  на Харківщині є всі передумови для вдалої реалізації інвестиційних проектів і їх подальшого розвитку. Головне завдання місцевої влади — створити бізнесу умови для комфортної роботи і довгострокової співпраці.  Як приклад  можна навести будівництво в Харкові заводу з переробки твердих побутових відходів (ТПО). Приходить інвестор і, скажімо, вкладає в будівництво заводу 70 млн дол. на 15 років. Тобто, через цей час завод буде передано у власність територіальної громади. Єдине, що потрібно від місцевої влади, — виділення земельної ділянки і покриття ризиків, якщо витрати перевищуватимуть доходи. Якщо будуть такі гарантії, то, думаю, інвестор для Харківської області знайдеться.

Держагентство з інвестицій готове розробити спільний план дій з Харківською областю на 2012–2015 рр. із залучення в регіон інвестицій.

                                   
Андреа КУУСВЕК,

директор Європейського банку

реконструкції та розвитку в Україні:

— Цього року в українські проекти ми вклали приблизно 800 млн доларів США. Тільки вчора ми прийняли рішення надати ПАТ «Укргідроенерго» під держгарантію кредит на 200 млн євро терміном на 15 років. Останнім часом  Харківський регіон у нас також викликає інтерес. Ми вже працюємо з низкою компаній, розташованих у Харківській області.  Є ще 2-3 реальні проекти з компаніями, заводи яких працюють на Харківщині. Сподіваюся, що ми невдовзі підпишемо нові контракти.