ПОДІЯ

Летіти заважають не лише підрізані крила

Ми вже добре вміємо кричати «Ганьба!», але досі не вміємо об’єднатися. Ці слова голови Української Всесвітньої координаційної ради Дмитра Павличка, сказані на урочистому відкритті форуму з цілком конкретного приводу, можна сміливо вживати у якнайширшому контексті, обговорюючи сучасний стан українства в світі, вплив діаспори на події в Україні і характеризуючи вітчизняну політичну та економічну ситуацію загалом.

Нинішнє, п’яте, зібрання «українських журавлів» (саме цей птах символізує зв’язок наших співвітчизників з батьківщиною) відбувається напередодні 20-річчя Незалежності України. З тим, що для людини цей вік є першим рубежем краху ілюзій, можна змиритися, однак коли марнується шанс держави, за нього варто боротися всіма відомими засобами.

Виголошуючи на відкритті форуму звернення Президента Віктора Януковича, який високо оцінив внесок зарубіжних українців у здобуття Україною незалежності, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко повідомив, що глава держави подав до парламенту як невідкладний законопроект про статус закордонного українця, покликаний урівняти в правах представників діаспори і громадян України. 

 Приміром,  закріпити за  першими право здобувати таку ж освіту,  як і ті, хто постійно живе в країні.   До речі,  учасники форуму  наполягають на тому, що законопроект про статус закордонного українця потрібно  наповнити  більш реальними повноваженнями  включно з можливістю бути  обраним до Верховної Ради України.

Міністр закордонних справ поінформував  представників закордонного українства про розпочаті Президентом і урядом реформи, наголосив, що демократія залишається основою нашої держави.  За його словами, Україна робить чергові кроки на шляху євроінтеграції, зокрема  вперше очолила Раду міністрів Ради Європи, що також дає додаткові можливості для поступу. Триває діалог із США, налагоджені також  відносини  з Росією.

Одним із заходів, покликаних  полегшити діалог з діаспорою, К. Грищенко назвав  створення окремого  органу при МЗС, який співпрацюватиме із закордонними українцями. Аби напрацювати оптимальну модель, міністр навіть прикликав до Києва українських  послів у державах, на території яких проживають найчисельніші  українські громади. 

У свою чергу найактуальнішою  вимогою до Кабінету Міністрів  закордонне українство  називає створення відповідного державного органу, фінансованого з держбюджету, який має здійснювати  державну політику  щодо  закордонних українців. 

Приміром, найбільшою за чисельністю діаспорою українців є російська. Загальна кількість українців у Росії  донедавна становила понад чотири мільйони  осіб. Однак під час останнього перепису  ця цифра різко скоротилася. Тож не дивно, що, виступаючи на форумі,   голова товариства «Україна — Світ» Іван Драч назвав становище українців у Росії найгіршим серед усіх діаспор.

Українці справді не звикли просити і скаржитися на життя, але пора вже  навчитися заступатися за своє. Тож  одна з головних вимог  учасників цьогорічного форуму до Президента Віктора Януковича — припинити політику деукраїнізації, що її, на думку учасників зібрання,  здійснюють  Міносвіти та інші держустанови, які згортають використання української мови, українського медіапростору, принижують українську церкву, наступають на свободу слова, права людини.

П’ятий Всесвітній форум українців у Києві має завершитися завтра ухваленням відповідної резолюції та обранням нового складу УВКР.

ПРЯМА МОВА

Дмитро ПАВЛИЧКО,
голова Української всесвітньої
координаційної ради:

— Нам завжди дозволяли заспівати гарну пісню. Ми співали, але не тих пісень, що треба сьогодні співати. Куди поділися  пісні козацькі чи січових стрільців? У всіх ефірах звучить попса…

Богдан ГАВРИЛИШИН,
член Римського клубу, видатний
учений, один із засновників
Всесвітнього форуму  в Давосі:

— Не почуваюся людиною діаспори, бо де б я не був, Україна  завжди була у серці. Там, де я був, там і Україна.