БІЗНЕС-КЛІМАТ. В умовах нестабільності на світових фінансових ринках співпраця з ЄБРР та іншими міжнародними фінустановами є надзвичайно важливою. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з делегацією цієї структури.

Україна зацікавлена у співпраці з ЄБРР для реалізації проектів у сферах енергозбереження, підвищення безпеки на АЕС, розвитку інфраструктури, агропромисловому комплексі. Водночас Микола Азаров виступив з ініціативою напрацювати портфель перспективних проектів, які може бути реалізовано за підтримки ЄБРР.

У свою чергу перший віце-президент ЄБРР Варел Фріман зазначив, що його установа щорічно інвестує в Україну близько 1 млрд євро. Це стосується як державного, так і приватного сектору.

Він також позитивно оцінив кроки українського уряду, спрямовані на поліпшення інвестиційного клімату: «Ми знаємо, що ваш уряд працює над поліпшенням бізнес-клімату в державі та іміджу України на міжнародній арені. І хочу вас запевнити, що наша команда націлена на співпрацю з вашою командою, аби зробити все можливе, щоб допомогти вам упоратися з цим складним завданням».

Крім того, Микола Азаров розповів про зацікавленість України  в залученні кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку на модернізацію газопроводу Уренгой—Помари—Ужгород. Передусім тієї його частини, яка виходить на Польщу.

Як нагадав Микола Азаров, Польща домовилася про кредитування Катаром будівництва LNG-термінала на території республіки. Наступного року розпочнеться його спорудження, і за два роки Польща зможе отримувати від 5 до 10 мільярдів кубометрів катарського скрапленого газу. «У принципі, їм стільки не потрібно, і ми могли б частину цього газу забрати для власних потреб. Ми про це говорили і з поляками, і з керівництвом Катару», — зазначив Прем’єр-міністр.

Варел Фріман зауважив, що модернізація газопроводу Уренгой—Помари—Ужгород є дуже перспективною у зв’язку з планами будівництва в Польщі термінала для прийняття скрапленого газу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Поки Україна купує російський газ за найвищими в Європі цінами, надзвичайно важливими є пошук альтернативних джерел поставки вуглеводнів та реалізація енергоощадних проектів і скорочення споживання газу. Зокрема Україна вже перевела частину своїх ТЕЦ на вугілля. Завдяки таким заходам у цьому році вдалося скоротити споживання блакитного палива на 12 мільярдів кубометрів.

Україна також розглядає можливість закупівлі газу в Німеччині. «Уявляєте, який парадокс: нам у Німеччини дешевше закуповувати газ, ніж у Росії», — наголосив Прем’єр.

Завершено й переговори щодо отримання кредиту для будівництва на своїй території LNG-термінала, який мають намір за два роки спорудити.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»