ДЕВАЛЬВАЦІЯ

У Росії зафіксовано максимальний (з 2008 року) попит на готівкову іноземну валюту

За різними, інколи протилежними судженнями й оцінками зміни правил обміну готівкової валюти, які ввів Нацбанк України, з поля зору українських експертів та фінансових аналітиків випали події на валютному ринку, які в Росії назвали ажіотажем. Хоча, коли проаналізувати їх перебіг, то можна помітити деякий взаємозв’язок між ними. Рубль, яким ще донедавна пишався уряд сусідньої країни як взірцем стабільності і який з часом навіть планували перетворити на вільноконвертовану валюту, виявився «слабким в колінах».  З серпня цього року він почав здавати свої позиції і втрачати у вартості на фоні інших валют. Приміром, місяць тому один американський долар коштував  29 рублів, а нині вже 32,5. Лише у вересні долар подорожчав більш ніж на три рублі, а з початку серпня – більше, ніж на п’ять. Американська валюта знову взяла висоту дворічної давності. Середньозважений курс євро виріс до 43,5 рубля, з початку серпня – майже на чотири рублі.

А нам що з того?

Напевне, саме таке запитання має право поставити читач, прочитавши початок цієї публікації. Принаймні, ми можемо хоча б порадіти за наш Національний банк, який утримує курсову стабільність. Адже раніше майже завжди було так, що девальвація російського рубля рикошетила по гривні. І якщо б події на українському валютному ринку віддзеркалили російський, то нині долар вже коштував би майже 8,5 гривні. У той же час однією з  головних причин курсового падіння рубля, на думку російських експертів, стало зниження цін на нафту. Приміром, у ході останніх торгів вартість ф’ючерсів на американську WTI опустилася на $0,51 і склала $79,34 за 1 барель, а за підсумками минулого тижня нафта подешевшала на 9,2%. Добре це чи погано, але у нинішньому глобальному світі всі процеси взаємопов’язані. Як наслідок, хтось виграє, а хтось втрачає. Для України російські втрати на нафтовому ринку мають свій позитив -  здешевлення вартості природного газу в першому кварталі наступного року.

Свою «частку» у здешевлення російського рубля внесли і події на міжнародному рівні. Привид другої глобальної економічної кризи, яким лякають світ відомі економісти, призвів до масового відтоку інвесторів і розпродажу, або виведення активів з економік країн, що розвиваються. А російська, попри завищену самооцінку її керманичів, належить саме до таких і тому відтік капіталу з Росії цілком закономірний. А вони, ці капітали, виводяться аж ніяк не в «дерев’яних» а у «зелених» та інших вільноконвертованих. І хоча золотовалютні резерви у нашої північної сусідки значно вищі, ніж в України, проте протягом останнього місяця вони хоч і незначно, але почали танути. Свою роль у цьому відіграв і підвищений попит на валюту населення, яке втратило віру у міцність рубля. Як наслідок, попит на валюту у російських банках лише за останні два тижні зріс у середньому на 25 відсотків порівняно з середньостатистичним за минулі місяці цього року. Окрім того, конвертація у валюту безготівкових рублевих коштів клієнтами в нинішній ситуації посилила валютні ризики банків. Ситуація поки ще далека від жовтня 2008 року, коли росіяни скупили валюти на 89 % більше, порівняно з попереднім місяцем того ж року. Проте, на думку російських експертів, у разі негативного розвитку подій сценарій трирічної давності може повторитися.

Більше користі, ніж шкоди

У цьому контексті рішення Національного банку України про зміну правил обміну готівкової валюти можна оцінювати скоріше позитивно, ніж негативно. Адже після того, як рішення вступило в силу, попит на валюту знизився. І не лише тому його можна вважати позитивним. Як відомо у нинішньому світі  злочинність і спекулятивний капітал не знає кордонів. І, наприклад, у випадку валютного ажіотажу в  країнах колишнього союзу, які час від часу виникають,  або обмеження  продажу доларів чи євро в них, ніхто не може гарантувати, що ті, хто захоче погріти руки на спекуляціях, спільно зі своїми українськими колегами не скористався б можливістю нашого ліберального валютного ринку. Тепер це буде зробити складніше. Та і взагалі незрозуміло, чому пред’явлення паспорта при купівлі валюти викликало такий ажіотаж. Адже якщо ти міняєш свої чесно зароблені, то чого тобі боятися. Інша справа, що посилення контролю за ринком готівкової валюти ускладнює роботу тих банків, які продавали готівку у великих розмірах, не фіксуючи угоди, і не вимагали у покупців документів. Завдяки цьому  підприємці, яким  валюта потрібна була для того, щоб купувати товар за готівкові  долари, могли прокручувати свої операції в «тіні». Сьогодні ці можливості звузилися. Але, мабуть шкоди від цього абсолютна більшість громадян не відчує. Навпаки — фіскальні органи одержать додаткові можливості контролювати ситуацію, а отже, (будемо оптимістами) — поповнювати держбюджет.