ПЕРЕТВОРЕННЯ

Актуальність земельної реформи підтверджена часом і потребами людей

 

Через сто років після загибелі великого реформатора, глави уряду Російської імперії Петра Столипіна до його могили в Києво-Печерській Лаврі поклав квіти Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Він також відвідав виставку, приурочену пам’яті цієї видатної людини.

«100 років тому саме в Києві загинув видатний діяч, людина-реформатор, людина, чия діяльність була неоднозначно сприйнята ні сучасниками, ні нащадками. Водночас не можна не відзначити, що його реформи, особливо земельна, заклали серйозний фундамент для становлення держави. В цьому контексті, безумовно, можна проводити паралелі з тими реформами, які зараз відбуваються у нас», — наголосив Микола Азаров.

Особливої ваги набуває земельна реформа, покликана визначити власника на землі. «Зараз перед нами стоїть завдання зробити так, щоб у землі з’явився хазяїн, який буде думати про родючість землі, про те, щоб від неї була ефективна віддача, щоб вона годувала не лише його, а й країну та державу», — наголосив Микола Азаров.

Він навів приклад, що однією з реформ, які 100 років тому намагався втілити Петро Столипін, була саме земельна реформа. «Ви бачите, як це перегукується: 100 років минуло, а проблеми залишилися ті самі. Вже час їх розв’язувати», — зазначив Прем’єр-міністр, говорячи про земельну реформу. Він зауважив: головне її завдання в тому, щоб зробити селянина реальним власником землі.

Глава уряду підкреслив, що саме Петро Столипін зруйнував общинне володіння землею: «Що таке общинне володіння землею? Земля нічия. Сьогодні наділ одному, завтра — іншому. Який сенс займатися цим наділом, думати про його родючість, ефективність використання? От і зараз ми стоїмо перед цією проблемою: як зробити, щоб у землі з’явився власник», — підсумував Микола Азаров.

 

Фоторепортаж: Микола Азаров поклав квіти до могили Петра Столипіна та відвідав виставку, приурочену його пам'яті. Фото Олега МАРКЕВИЧА