МЕТА

Розвиток власного виробництва здешевить продукцію та підвищить її конкурентоспроможність

За три-чотири роки виробництво власних ліків буде збільшено до 60—70%. Про це Прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив під час відвідання фармацевтичної фірми «Дарниця».

«Цю проблему не можна розв’язати за один рік. Але якщо наполегливо працювати над її реалізацією, то протягом означеного терміну ми зможемо вийти на запланований рівень забезпечення ліками власного виробництва», — підкреслив глава уряду.

Такої кількості власних ліків цілком достатньо, і вітчизняна фармацевтика зможе реально конкурувати з іноземними фармацевтичними компаніями. Це дасть змогу істотно знизити ціни на ліки та медичні препарати й підвищити якість вітчизняної продукції.

Нині в Україну завозиться ліків більш ніж на 3 млрд доларів. Реалізація ж масштабної програми імпортозаміщення, зокрема лікарських препаратів, збільшить виробництво власних та значно зменшить кількість імпортних, поліпшивши платіжний баланс України, передає позицію глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Такі підприємства як «Дарниця» здатні забезпечити країну високоякісними вітчизняними ліками. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Прем’єр-міністр підкреслив, що медичні препарати, які виробляє «Дарниця», прекрасної якості, та пообіцяв урядову підтримку підприємству. Воно працює на найсучаснішому обладнанні та витримує всі європейські стандарти з якості ліків. «Робота підприємства — це показник того, як потрібно рухатися в Європу. Такі підприємства повинні складати основу нашої економіки, основу нашої промисловості», — резюмував Микола Азаров.

У ході спілкування з працівниками «Дарниці» Прем’єр висловив задоволення рівнем оплати їхньої праці. Так, середня платня по підприємству за останні дев’ять місяців становить  6600 грн. Микола Азаров  поаплодував керівництву за встановлення гідного рівня оплати праці працівникам.

Спілкуючись із пресою, Микола Азаров виступив за заборону реклами лікарських препаратів. «Я не фахівець у галузі охорони здоров’я. Але навіть не будучи ним, розумію, що просто так «Мезим» пити не можна. Проте коли щодня нашим людям вдовбувати, що він незамінний, вони почнуть його пити. А для чого? Щоб дискредитувати свою підшлункову залозу і дістати захворювання? Саме тому я категорично проти цієї реклами», — обурювався Прем’єр-міністр.

Крім законодавчої заборони такої реклами, він також виступає за наведення ладу в рецептурній справі. Україна рано чи пізно має вийти на ті «паспорти лікування», які існують в Європі, а також на європейські стандарти лікування.

Не забув глава уряду і про «Дитячу лікарню майбутнього».  «Проблема ця є, певні гроші зібрано, і, безумовно, ми зробимо все, щоб їх не було розбазарено, а лікарню було побудовано, — запевнив він. —  Про неї багато базікання. Років п’ять уже базікають. Не базікати треба, а розглянути питання, ухвалити рішення, і щоб це рішення було виконане. Якщо ми це рішення ухвалимо, то лікарню буде за рік побудовано».